Szijjártó szerint méltatlan a 21. századhoz Tudose kijelentése.

,,Teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak” tartja Szijjártó Péter külügyminiszter Mihai Tudose román miniszterelnök szerdai, a magyar autonómiatörekvések kapcsán tett kijelentését – írja a tárcavezető mai sajtótájékoztatójáról az MTI.

A tudósítás szerint a miniszter hangsúlyozta a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány ,,mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat”, igaz ez az éppen aktuális román kormányok részéről ,,hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult”.

Elhangzott, ,,természetesnek evidensnek és vitán felül állónak” gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell.

Jelezte azt is, pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, ahol is ,,miniszter-helyettes világossá tette számára” a magyar kormány álláspontját, Szijjártó szerint a nagykövet ,,bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kormányfő kijelentésre.