Kétmillió forint támogatást nyert a község az új programra.

Egészségmegőrző illetve betegségmegelőző programot indít a székkutasi önkormányzat a helyi tanyavilágban élőknek. A faluvezetés kétmillió forint pályázati támogatást nyert erre a célra a Földművelésügyi Minisztériumtól.

Székkutas külterületén – a népesség nyilvántartó adatai szerint – összese 484 felnőtt korú falubeli él, köztük 280 férfi és 204 nő. A tanyán élő kutasiak több mint 80 százaléka aktív korú, de az idősek száma is 100 felett van.

A faluvezetés ezen demográfiai adatok alapján állította össze – a vásárhely-makói kórház EVP-irodájával együttműködve – a hamarosan induló egészségügyi projekt legfőbb elemeit.

A falu honlapján olvasható programleírás szerint egyebek mellett előadássokkal, tanácsadásokkal és persze szűréssekkel készülnek.

Lesznek tiniknek illetve fiatal nőknek szóló, a családtervezéssel kapcsolatos beszélgetések, de a szív-érrendszeri, valamint a különböző daganatos megbetegedések megelőzéséről, azok korai felismeréséről szóló előadások is Terveznek diétás és életmód tanácsadást, a 45 és 65 év közötti hölgyeknek emlőrákszűrést, általános állapotfelmérést, vércukor- és koleszterinmérést, továbbá, a 45 feletti férfiaknak PSA vizsgálatot.

A programok megvalósítását a CSMEK Hódmezővásárhely-Makó EVP Egészségfejlesztési Iroda valamint a kórház szakképzett szakdolgozói és orvosai fogják elvégezni, együttműködve a település háziorvosával, 2-2 alkalommal a Kakasszéki Gyógyintézetben, illetve a Gondozási Központ épületében, mely helyszínekre a tanyagondnok fogja térítésmentesen utaztatni a külterületen élőket – olvasható a székkutasi önkormányzat internetes oldalán.

A projektet április 30-áig kell levezényelni.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Wikimedia)