Válaszul a zsidó állam lezárta a gázai átkelőket.

Izrael lezárta a palesztin lakosságú Gázai övezetbe vezető átkelőket válaszul a naponta ismétlődő palesztin rakétatámadásokra – jelentette a helyi média csütörtökön.

A hadsereg tájékoztatása szerint, ,,rendkívüli humanitárius esetekben” kórházi ellátásra ezután is használható erezi határpont más különben nem.

A távirati iroda helyszíni tudósítója szerint Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai bejelentése óta több mint egy tucat rakétát próbáltak meg átlőni Gázából Izraelbe. Néhány közülük még az övezetben lezuhant, ötöt megsemmisített a Vaskupola, hat rakéta azonban célt talált. (Kettő Szderót városban, azaz lakott területen landolt. Személyi sérülés nem történt.)

A 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt példa hasonló gyakoriságú rakétakilövésekre az enklávéból. Noha nem maga – az övezet fegyveres erejét jelentő – radikális Hamász, hanem más, kisebb iszlamista szélsőséges szervezetek tagjai lövik a rakétákat, Jeruzsálem a területet fennhatósága alatt tartó Hamászt tekinti felelősnek a történtekért – olvasható az MTI helyszíni beszámolójában.

A rakétatámadások mellett egymást érik az erőszakos tüntetések is. A tiltakozó akciók során eddig hat palesztin személy vesztette életét, és legalább kétezer ember sebesült meg.

(Borítókép: fegyveresek Gázában; illusztráció; forrás: Flickr.com/Amir Farshad Ebrahimi)