Új parlamenttel futnak neki a Brexit-tárgyalásoknak

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak június 8-án Nagy-Britanniában – jelentette be a Theresa May brit miniszterelnök ma délután a Downing Street-i hivatala előtt.

A szigetország kormányfőjének nyilatkozata sokakat váratlanul ért, korábban ugyanis rendre azt hangsúlyozta egy időközi választás káros bizonytalanságot szülne a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalások kritikus kezdeti szakaszában.

Most épp ellenkezőképp érvelt: nyilatkozata szerint csak egy választást követően lehet garantálni a következő évek tárgyalássorozatához szükséges biztonságos politikai hátteret. Szavai szerint „vonakodva és csak a közelmúltban” hozta meg döntését, mindazonáltal úgy látja míg az ország kezd egységesen felsorakozni a Brexit-folyamat mögött, addig a „Westminster nem”, márpedig a tárgyalásokhoz egységre van szükség.

May a döntés indoklásában alig burkolt utalást tett arra is, hogy a kormányzó Konzervatív Párt jelenlegi csekély alsóházi többségének bővülését reméli a választásoktól. Kijelentette: az ellenzéki pártok abban bíznak, hogy a kis parlamenti kormánytöbbséget kihasználva irányváltásra kényszeríthetik a kormányt a Brexit-tárgyalásokon, márpedig a „Brexit-folyamatban nincs visszaút”.

Ha most nem tartunk parlamenti választásokat, folytatódna az ellenzék e politikai játszadozása. A Westminster megosztottsága veszélyezteti azt a képességünket, hogy sikert kovácsoljunk a Brexitből – mondta a brit kormányfő.

Meglátása szerint most egy „vissza nem térő esély” kínálkozik Nagy-Britannia előtt: még az előtt rendezhetnék soraikat, hogy az Európai Unió kialakítaná végleges tárgyalási pozícióját Brexit-ügyben.

Elhangzott az is, az eredeti választási menetrend alapján (2020 van mandátuma a jelenlegi kormánynak – szerk.) a tárgyalások legkritikusabb utolsó szakasza pont a szavazás elé esett volna.

A miniszterelnök a választási esélyekről nem tett említést, a közvélemény-kutatások mindazonáltal egyértelműen a Konzervatív Párt győzelmét prognosztizálják. Szakértők szerint a  toryk a szavazatok 43-45, míg a Munkáspárt a voksok 23-25 százalékára számíthat.

Az előrehozott választásokról a brit törvények szerint az alsóházi képviselőknek kell dönteniük; egészen pontosan a honatyák kétharmados jóváhagyása kell hozzá. Ez valószínűleg meglesz, az ellenzék ugyanis már David Cameron lemondása óta új választásokat követel. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője már jelezte is, üdvözli és támogatja May ötletét.