A büntető törvénykönyv illegális bevándorlással kapcsolatos passzusait is szigorítanák.

Határvadász századokat hozna létre a kormány a rendőrségen belül, az ország déli határainak védelmére – erről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján. A javaslat szerint több ezer rendőrt vezényelnének a térségbe.

Az MTI beszámolója szerint a kancelláriaminiszter kifejtette, a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy látják, a határzár mellett „személyi, rendőri, valamint jogi védelemre is szükség van” az illegális bevándorlókkal szemben. Az utóbbi kapcsán elmondta a kormány arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv illegális bevándorlással kapcsolatos passzusainak módosítása érdekében. Lázár szerint az illegális határátlépést önálló tényállásként kellene kezelni, egyúttal szigorítani kellene a Btk. embercsempészetre vonatkozó pontjait is. A miniszter az illegális határátlépést, illetve a határzár megbontását, megrongálását 3-4 év szabadságvesztéssel szankcionálná.

HatárzárÉpül az ideiglenes biztonsági határzár Kelebiánál. Illusztráció. (Forrás: MTI/Ujvári Sándor)

Lázár János szerint migránsok  „egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel állnak elő”. Mint mondta, az embercsempészek nemcsak, hogy elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, de ki is képezik őket az unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy visszaéljenek a menekültstátussal. Úgy fogalmazott, teljesen világos és bizonyított ma már, hogy „embercsempész-támadásnak van kitéve az ország”. A politikus szerint, fontos tehát, hogy az bűnözők figyelmét ráirányítsák arra, az illegális határátlépésnek Magyarországon fizikai, személyi és jogi akadályai vannak, így nem érdemes próbálkozniuk.

A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról úgy nyilatkozott, azt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja szervezni a Miniszterelnökséggel együttműködve. Elmondta, a hivatalnak három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg mindezt. Hozzátette, minden egyes példát mérlegelnek majd, de elsősorban a németet veszik majd alapul.