Az Országgyűlés előtt a bürokráciacsökkentést célzó új törvényjavaslat.

Benyújtotta a bürokráciacsökkentést és az egyes hatósági eljárások leegyszerűsítését célzó új törvényjavaslatot a magyar Országgyűlésnek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai parlamenti expozéja szerint a tervezet nyomán újabb közigazgatási eljárások válhatnak olcsóbbá, gyorsabbá és egyszerűbbé.

Mint kifejtette, a javaslat szerint illetékmentességre számíthatnak mindazok, akik a családi otthonteremtési kedvezményt kihasználva vásárolnak ingatlan, feltéve ha a ház illetve lakás ára a csok összegével csökkentve nem éri el a 30 millió forintot.

Hozzátette: díjmentessé teszik azokat az eljárásokat is, melyek a csok-igényléshez szükségesek.

Elhangzott még: az állam 170 milliárd forintot költ az elektronikus ügyintézés, a digitalizálás fejlesztésére, egyszersmind lehetővé teszi a nyilvántartások egységesítését.

Az ügyintézőknek a jövőben nem más-más hivataltól kell megkérniük a szükséges adatokat például a családtámogatási vagy álláskeresési, személyi adatokkal kapcsolatos ügyek intézéséhez, hanem maguk is hozzáférnek azokhoz – mondta a politikus.

Hangsúlyozta, ,,a gépjárművek nyilvántartásával, forgalomba helyezésével kapcsolatos adatok is megosztott adatok”, ahol is szintén egységes nyilvántartást javasolnak, de cégnyilvántartással, a cégnyilvánossággal, a bírósági cégeljárással és a végelszámolással kapcsolatos hivatali ügyeket is egyszerűsíteni kívánják.
Felszólalásában szólt korábbi bürokráciacsökkentő intézkedésekről is. Emlékeztetett, az egy év alatt lebonyolítandó mintegy 20 millió ügy 60-70 százaléka ma már nyolc napon belül elintézhető.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Kormány.hu/MTI/Kovács Tamás)