Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a háborús bűntettekkel vádolt egykori állampárti belügyminiszter .

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettekkel vádolt Biszku Bélát.

A megismételt eljárásban hozott – továbbra sem jogerős – első fokú ítélet hivatalosan három, a vádiratban felsorolt vádpontban mondta ki háborús bűnösnek a most 94 éves pártállami politikust. Ezekben is mint bűnpártolót.

A bíróság ugyanakkor felmentette a budapesti Nyugati téren, valamint a Salgótarjánban 1956 decemberében történt, összesen 49 halálos áldozatot követelő sortüzekkel összefüggésben megfogalmazott vádak alól. A törvényszék szerint Biszku bűnössége ezekben az esetekben nem megállapítható.

BiszkuForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ügyészség 2013 októberében emelt vádat a volt kommunista belügyminiszter ellen, miután a vádhatóság szerint a Kádári-karhatalom egyik megszervezőjeként őt is felelősség terheli az 1956 novemberét követő véres eseméyekért. 2014 májusában öt és fél év szabadságvesztésre ítélték, a döntés azonban nem emelkedett jogerőre.

A rendszerváltás óta eltelt huszonöt évben egyetlen magyar pártállami vezetőt sem vontak felelősségre a múlt rendszerben elkövetett tetteiért. Ez az első olyan bűnper, ahol erre egyáltalán kísérletet tesznek a hatóságok.