Az Európai Bizottság elnöke szerint egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb unió megteremtésére kell felhasználni a mostani lendületet.

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, ismét szél dagasztja Európa vitorláit – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Szavai szerint a mostani lendületet jó célra kell felhasználni: ,,egy erősebb, egységesebb és demokratikusabb” unió megteremtésére.

Elhangzott, az európai konjunktúra az utóbbi években az Egyesült Államok gazdasági növekedését is meghaladta. Az új lendület az EU minden tagországában érezhető.

Hozzátette, a munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban. Mint mondta, ez a maga nemében példa nélküli.

Beszédében utalt a kvótaperben hozott ítéletre és a Lengyelországgal támadt jogi vitákra is: úgy fogalmazott az európai uniós tagállamok kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit; ,,az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik”.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön. Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes – mondta a Bizottság elnöke, egyúttal hozzátette, bár ,,az Európai Unió nem állam, de legyen jogállam”.