A kormány attól tart, az embercsempészek erre keresnek majd új útvonalakat maguknak.

A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól ésszerű távolságig húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető úgy érvelt, az intézkedésre azért van szükség, mert az embercsempészek, a magyar-szerb határon épített kerítést megkerülendő erre kereshetnek majd maguknak új útvonalakat.

A külügyminiszter szerint az „ésszerű távolság” a hármashatártól a Maros folyóig tartó, majd az azt követő pár kilométeres határszakaszt jelenti.

KatonákKerítés épül a magyar-román határon is. Illusztráció. (Forrás: MTI/Sóki Tamás)

Szijjártó Péter az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország közötti gazdasági együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, egyetértenek az arab emirátusok képviselőivel, miszerint a háborús területről menekülők az otthonukhoz legközelebb kapjanak ellátást és segítséget, hogy ha vége van a konfliktusnak, minél előbb visszatérhessenek otthonaikba.

Az Európai Uniónak anyagi segítséget kell nyújtania Törökország, Libanon, Jordánia és a további, Szíriával szomszédos országoknak a menekülttáborok infrastruktúrájának fenntartására, a nemzetközi konvencióknak megfelelő ellátás biztosítására – mondta a miniszter.

Hozzátette az Egyesült Arab Emírségek is tiszteletreméltó teljesítményt nyújt menekültügyben, több százezer szíriai menekültet lát el jelenleg.