A kancelláriaminiszter politikai terveiről cikkezik a Heti Válasz.

Lázár János politikai ambícióiról és a 2018-as országgyűlési választásokat követő terveiről cikkezik a mai Heti Válasz. A témát a kancelláriaminiszter múlt heti-havi – sokak számára zavarba ejtő – nyilatkozatai adták. Ezek szerint a hódmezővásárhelyi politikus a jövő tavaszi voksolás után visszavonulna a választókerületébe; egy esetleges Fidesz-győzelem után sem szeretne tárcát az új kormányban.

A Válasz előtt – a párthoz közeli emberekkel folytatott háttérbeszélgetések után – három lehetséges magyarázat rajzolódik ki a döntés okairól.

Az első forgatókönyv szerint Lázár János előremenekül: egyes kormánypárti vezetők úgy vélik, korántsem biztos, hogy lenne helye egy új Orbán-kabinetben, és ennek a helyzetnek igyekszik most elébe menni. Jelen értelmezés szerint a miniszter előkészíti a terepet, hogy később ez a saját döntésének tűnjön, ne a különutasságért járó büntetésnek.

Egy másik teória a Rogán Antallal fennálló konfliktusát sejti a háttérben. A lap szerint a személyes ellentétükről szóló pletykákkal szemben (vagy ezen túl), sokkal fontosabb, hogy alapvető kérdésekben nem értenek egyet. A hetilapnak nyilatkozó pártemberek szerint Lázár Jánost kimondottan frusztrálja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője által képviselt – és Orbán Viktor részéről is támogatott – politikai kormányzás, az a felfogás, amely nem a szakpolitikákban, „az ügyekben”, hanem csatákban, a vélt vagy valós ellenségekkel vívott háborúkban látja a hatalomban való megmaradás kulcsát.

A harmadik verzió szerint Lázár János már a távolabbi jövőre készül. Sokan úgy vélik, egy nap miniszterelnök szeretne lenni és a most belebegtetett hátralépés is ezen céljait szolgálná. A miniszter nem egyszer elmondta már, az egyik legfontosabb politikai példaképének, a volt francia államfőt, Nicolas Sarkozyt tekinti, aki az Élysée-palota átvétele előtt maga is ,,önkéntes száműzetésben” töltött néhány évet.