A TheArtList.com Simon-Mazula Tibort választotta meg a hónap festőjének.

A nemzetközi kortárs képzőművészeti honlapon, ebben a kitüntetett pozícióban, most először szerepel magyar alkotó. Simon-Mazula Tibort ezidáig csak a festészet belső köreiben ismerhették Magyarországon, holott a tengerentúlon már több díjat is elnyert. Emellett a művészet legnevesebb amerikai szakmédiumai (mint a Wide Walls, az American Art Collector, a BeSpoke, a 1340 Art Magazine és az ArtBusiness) is méltatták őt – olvasható az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség közleményében.

Az alkotó Békéscsabán született 1973-ban, a szegedi egyetemen tanult rajzot, vizuális művészetet és matematikát, Budapesten pedig a filmművészettel is foglalkozott.

Festeni fiatalon kezdett, 1995-ben, Szegeden rendezte meg az első kiállítását. 2010-ben San Franciscoba költözött, elvégezte a rangos Academy of Art University mesterképzését. Itt megszerezte élete első díját, a legígéretesebb végzős hallgatónak járó Jövő Tehetsége elismerést. A díjnak köszönhetően kéthónapos kiállítást rendeztek a képeiből Amerika kulturális fővárosában.

Ezt követően az Egyesült Államok legnevesebb galériái mutatták be festményeit, például a San Francisco-i White Walls and Shooting, a Scope Miami Beach, a Los Angeles-i Linus Galéria vagy a DAX Galéria. Mindezek mellett szerepeltek már alkotásai a svájci Art Basel-en, és Rómában az Incinque Open Art Montin is. Képeit neves gyűjtők és műkedvelő milliomosok vásárolják.

A magyar művész ez év tavaszán Budapestre költözött, megnyitotta stúdióját, és azóta a fővárosban alkot.

Képeit általában a mindennapok ihletik, a művészt az emberek érdeklik. Szimbólumok nélkül, a figurális és az absztrakt között, valós élethelyzeteket, intim, rejtőző pillanatokat ábrázol. A technikája, az anyag, valamint a kompozíció és a szín beszél képein. Több rétegben, gazdagon, vastag texturával ábrázolja alakjait és azok környezetét.

Alkotásaira hatottak a kaliforniai Öböl-vidék figuratív mozgalmának alkotói, mint Richard Diebenkorn, David Park vagy Elmer Bishoff és a beat nemzedék híres művésznője, Jay De Feo, de Simon-Mazula Tibor leginkább az európai festészet nyomvonalán halad, Pierre Bonnard vagy Édouard Vuillard követőjeként.

A művész a nemrégiben leszerződött a budapesti NextArt Galériával, így képeit szeptember 14-től a magyar gyűjtők és műkedvelők is megtekinthetik.

(a kép forrása: academygalleries.com)