A „Büntetés-végrehajtás Hivatás Mestere” Országos Szakmai Vetélkedő győztes csapatának kapitányával, Zombori Zoltánnal beszélgettünk.

– El tudnád mondani a laikusok számára, hogy miről szól ez a verseny?

– 2009 óta, minden második évben rendezik meg a Hivatás Mesterét. Ilyenkor az ország valamennyi BV intézete részt vesz ezen a szakmai versenyen. Először regionális selejtezők vannak, a mi régiónkban Gyula, Kecskemét, Debrecen, Pálhalma, valamint Szeged képviselteti magát. A hat régióból, a hat legjobb csapat jut be az országos döntőbe, amelyet már második alkalommal Igalon, a Büntetés-végrehajtás oktatási és rehabilitációs központjában szerveztek meg.

A versenykiírásban meghatározzák azokat a jogszabályokat, amelyekből a csapatoknak fel kell készülniük, illetve az öltözetet és az egyéni felszerelést. A döntőre már a riadófelszerelést is vinni kellet.  A csapatban képviseltetni kell a biztonsági, a fogvatartási, a gazdasági és a nyilvántartási szakterületet. A megoldandó feladatok elméleti és gyakorlati részből állnak. A gyakorlati szituációk témája a büntetés-végrehajtás tevékenységi köreiben felmerülő feladatok kicsit sarkosítva, egy-két csavart is belecsempészve.

A regionális versenyen egy fogvatartottat kellett előállítani, akit egy személyállományi tag játszott el. Ennél a személynél a szakmai zsűri rejtett el tiltott tárgyakat.  Ezen kívül fegyver szét-, összeszerelést kellett időre végrehajtani.

A döntőben tárgyalásra való előállítás, egy 50 kérdésből álló elméleti feladat, ruházat és felszerelés ellenőrzés, szituációs lövészet, valamint még egy szituációs gyakorlat volt: berendezett zárkában egy fogvatartottnak beöltözött kolléganő egy krízishelyzetet imitált.

– Ez egy csapatverseny volt. Hogyan tudtátok úgy összehangolni az előkészületeket, hogy végül együtt tudjatok dolgozni?

– Amikor az elöljáróink minket hatunkat felkértek erre a versenyre, már az egy megtiszteltetés volt. Ez ösztönzött bennünket arra, hogy mindenki egyénileg is odategye magát. Gondolok itt a jogszabályi ismeretek felfrissítésére. Mivel már 2009 óta megrendezik ezt a versenyt, így voltak olyan feladattípusok, amelyekre tudtunk készülni. Kaptunk felkészülési időt, ilyenkor lehetőségünk volt együtt gyakorolni. Szeretném kiemelni, hogy volt egy felkészítőnk, Király Béla BV alezredes, aki már két évvel ezelőtt is támogatott minket. Mint akkor, most is nagyon sokat köszönhetünk neki. Komoly háttérmunkát folytatott azért, hogy sikerre vigyük a Szegedi Fegyház és Börtönt.

– Ha jól tudom, nem ez az első alkalom, hogy részt veszel ezen a megmérettetésen.

– Így van, két évvel ezelőtt volt az első alkalom. Dr. Szentesi – Nagy Mariann címzetes százados, valamint Légrády Zoltán címzetes százados most voltak harmadjára. Ezidáig ötször rendezték meg ezt a versenyt, Szeged ebből háromszor győzött, egyszer másodikak lettünk. Én kétszer vehettem részt benne. A csapat most is megválasztott kapitánynak, ami egy külön megtiszteltetés volt számomra és természetesen örömmel vállaltam.

Egyébként, ha egy csapat egymás után háromszor megnyeri a Hivatás Mesterét, akkor a kupa a győztes intézetnél marad, a későbbi versenyhez újat csinálnak. Nyertünk 2015-ben, 2017-ben, bízom a későbbi sikerben is.

– Gratulálok a Vásárhely24 nevében az egész csapatnak!

– Nagyon szépen köszönjük!

 A győztes csapat névsora:

Dr. Szentesi – Nagy Mariann címzetes százados, Légrády Zoltán címzetes százados, Zombori Zoltán százados, Nagy Gábor törzszászlós, Varga Attila törzszászlós és Almási Zoltán címzetes főtörzsőrmester.