A dél-alföldi központtal immáron teljes az OMSZ országos radarhálózata.

Új meteorológiai radarállomását adtak át hétfőn Szentes-Lapistón – írja az MTI. A megfigyelőtornyot V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke adta át.

Az avatón elhangzott, a dél-alföldi állomással immáron teljessé vált az OMSZ országos radarhálózata.

Meteorológiai megfigyelőállomás épült Szentes határábanForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nehéz számszerűsíteni a veszélyes időjárási folyamatok előrejelzését segítő fejlesztés hasznát, a megóvott emberéletek, termés, ingatlanok, ingóságok értékét, de a becslések szerint a prognózisokra és az azokat megalapozó eszközökre fordított források tízszeresen megtérülnek – mondta el a 757 millió forintos – 85 százalékban uniós támogatásból finanszírozott – fejlesztésről az államtitkár.

Meteorológiai megfigyelőállomás épült Szentes határábanForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A távirati iroda beszámolójából az is kiderül, a radarnak a heves időjárási események, elsősorban a csapadékesemények megfigyelésében, előrejelzésében lesz nagy szerepe.

A csapadék nagy felbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél – zivatarok, jégeső -, az élet- és vagyonvédelmi riasztásoknál. A pontos méréshez szükséges, hogy a lefedett terület ne legyen 100-120 kilométernél távolabb a radarállomástól, ezért volt szükség az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföldön – derült ki a szolgálat vezetőjének tájékoztatójából.