Makett múzeum nyílt Mórahalmon.

A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makett múzeum nyílt pénteken Mórahalmon – írja az MTI.

A kéthektáros homokhátsági parkban a nevezetes váraink és templomaink mellett, helyett kapott többek közt a tokaji kaszinó, az ópusztaszeri Árpád-emlékmű, a kecskeméti Katona József Színház épülete, az Országház, de a Festetics kastély és Petőfi szülőházának kicsinyített mása is.

Országház makettjeForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Mini Hungary Park a makettek kimunkáltságát, méretét, számát és a kiállítóhely nagyságát tekintve is egyedülálló az országban – nyilatkozta Dlusztus Imre író, újságíró, a különleges múzeum megálmodója.

Mint mondta, a bemutatott műemlékek körülbelül egyharmada az országhatárokon kívül található, úgy is mint a szabadkai városháza, a munkácsi vár, a nagyajtai református és a csetfalvai unitárius templom, valamint a gyulafehérvári érseki székesegyház.

Festetics-kastélyForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az aprólékosan kimunkált makettek, két kivétellel épp huszonötször kisebbek, mint az eredetijük. Az Árpád-emlékmű és Petőfi szülőháza tized akkora.

Az idegenforgalmi látványosság kialakítása mintegy 650 millió forintba került, a költségekből 436 millió forintot fedezett az Európai Unió támogatása.