Lerohanta a tél Szerbiát.

Vörös riasztást adtak ki Szerbiában a rég nem látott, embertelen hideg miatt: az ország jelentős részén mínusz húsz fok alatti értékeket mutatnak a hőmérők, de a nyugat-szerbiai Pester-fennsíkon ma reggel már mínusz 33 Celsius-fokot is mértek. Utoljára jó fél évszázada volt ilyen hideg.

A kemény fagyok mellett hóviharok és hóátfúvások nehezítik déli szomszédaink életét. A helyenként harminc méteres hótorlaszok komplett településeket vágtak el a külvilágtól. Hétfőig több mint százhúsz embert kellett kimenekíteni az otthonából. Az ország tíz településén rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok.

Az utak egyelőre még járhatóak, mindazonáltal a belügyminisztérium arra kéri az embereket, ha nem muszáj, semmiképp se induljanak útnak ilyen időben.

A szerb közlekedési minisztérium vasárnap betiltotta a hajóforgalmat a Duna szerbiai szakaszán a nagyobb, összefüggő jégfelületek kialakulása miatt. A leállítás a teher- és utasszállító hajókra, valamint a csónakokra is vonatkozik. A legnagyobb szerb folyó, a Nagy-Morava is befagyott egyes szakaszokon, amire két évtizede nem volt példa – olvasható a távirati iroda beszámolójában.

Az enyhülés egyébiránt még messze van: a helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint péntek előtt nem sok esély van arra, hogy a hőmérséklet 0 fok fölé szökjön.

(Borítókép: illusztráció; forrás: MTI/Komka Péter)