Háborús bűnösnek mondta ki a bíróság Ratko Mladicot, az egykori boszniai szerb hadsereg parancsnokát.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai törvényszék Ratko Mladicot, az egykori boszniai szerb hadsereg parancsnokát. A tábornokot tíz vádpontban mondták ki bűnösnek. Egyebek közt népirtásért, gyilkosságért, deportálásért, túszejtésért, és más emberiesség elleni bűntettekért kell felelnie.

Bűnösnek találtatott az 1995-ös srebrenicai mészárlás kapcsán felhozott vádakban is. A kelet-boszniai városban a Mladic vezette szerb csapatok összesen nyolcezer muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg. Ez volt a délszláv háborúk egyik legvéresebb eseménye.

A távirati iroda beszámolója szerint a szerdai ítélethirdetés során Ratko Mladic többször is rosszullétre panaszkodott, egy időre fel is függesztették a tárgyalást. Később az ügyvédjén keresztül arra kérte a bíróságot, hogy tegyék át máskorra a mai pernapot, a háromtagú taláros testület azonban ezt elutasította. A volt tábornok erre kiabálni kezdett, így kivezették a teremből.

Bosznia vegyes érzelmekkel fogadta az ítéletet

Bosznia népe vegyes érzelmekkel fogadta a hágai ítéletet: a bosnyákok többsége elégedett, sokan (köztük a Srebrenicában kivégzett gyerekek anyáinak szövetsége, valamint a város volt polgármestere) azonban úgy vélik, a nemzetközi bíróságnak mind a tizenegy vádpontban bűnösnek kellett volna nyilvánítania az egykori hadseregparancsnokot.

Meglátásuk szerint a törvényszék döntéséből az következik, hogy a taláros testület csak a srebrenicai vérengzést tekinti népirtásnak, a vádiratban szereplő hét másik tömeggyilkosságot nem.