Közel 570 milliárd dollárral csappant meg a pénztárcája a világ dollármilliárdosainak egy év leforgása alatt […]

Közel 570 milliárd dollárral csappant meg a pénztárcája a világ dollármilliárdosainak egy év leforgása alatt – írja a világ leggazdagabb embereit bemutató összeállításában az amerikai Forbes magazin.

Az idén összessen 1810 modern krőzus került fel a listára; a vagyonuk összértéke körülbelül 6480 milliárd dollár volt. Ez azt jeleneti egy emberre átlagosan  3,6 milliárd dollár jutott, 300 millióval kevesebb mint tavaly.

A lap szerint többek közt Bill Gates vagyona is csökkent, ennek ellenére továbbra is a világ leggazdagabb embere. A Microsoft társalapítójának vagyona jelenleg körülbelül 75 milliárd dollárra, a tavalyi közel 80 millárdhoz képest.

A második helyen a tavalyi negyedik, Amancio Ortega, a Zara ruházati áruházlánc alapítója áll. A spanyol milliárdos vagyona körülbelül 67 milliárd dollárt kóstál.

A harmadik Warren Buffet amerikai üzletember a maga 60,8 milliárd dollárjával. Ő is mínuszban van a tavalyi évhez képpest,  cirka 11,9 milliárd dollárral.

A Forbes szerint Mark Zuckerberg kaszált a legtöbbet 2015-ben: a vagyona egy év alatt csaknem 11,2 milliárd dollárral –  44,6 milliárd dollárra – nőtt. A Facebook alapítója ezzel a tizenhatodik a ranglistán.

Soros György vagyonát 24,9 milliárd dollárra teszik, ezzel az idén ő a huszonharmadik.

A legifjabb milliárdosok a tizenkilenc éves Alexandra Andresen és húszéves nővére, Katharina. A norvég testvérpár örökölte a vagyonát.

A legtehetősebb emberek listáján egyébiránt csak 66-an fiatalabbak negyvennél, és mindössze csak 190 nő szerepel rajta.

A leggazdagabb nő a Forbes összesítése szerint a francia Liliane Bettencourt, a L’Oréal örökösnője. A 36,1 milliárd dollárra becsült vagyonát a lap a tizenegedik helyre sorolta.

Továbbra is az Egyesült Államokból kerül ki a legtöbb, 540 milliárdos a listán, majd Kína következik 251-gyel, a harmadik Németország 120 milliárdossal.

A legtöbben, 1186-an önerőből lettek gazdagok, 228-an örökölték vagyonukat, míg 386-an örököltek ugyan, de maguk is gyarapították azt.