Járókelőket gázolt el egy teherautó Stockholmban.

A svéd rendőrök péntek este őrizetbe vettek két embert, akiknek köze lehet a teherautós támadáshoz – írja az index.

Egyikük vezette a Stockholm belvárosában tömegbe gázoló teherautót. Üzbegisztánból származik, és szimpatizált az Iszlám Állammal.

A rendőrség esti közlése szerint 4 halott és 15 sérült van.

A teherautót rakodás közben rabolta el egy ismeretlen. A sofőrt nem vitte magával.

Leállították a metrót, a vonatokat, lezárták a parlament épületét. Rengetegen indultak gyalog haza, miután nem jár a tömegközlekedés.

Két embert vettek őrizetbe a pénteki teherautós támadással összefüggésben Stockholm északi részén. Egyikük vezette a belvárosban tömegbe gázoló teherautót. Személyleírása egyezik azzal a kapucnis férfival, akiről korábban kiadták egy képet.

Őt Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken. Az Aftonbladet úgy tudja: egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi az illető, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el.

A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. A férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Később az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában is letartóztattak egy férfit. Ő kapcsolatban áll a merénylővel. Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók a merénylővel, de ezt még nem tudják.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök pedig bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítik a határellenőrzéseket.

Egy teherautó Stockholm egyik utcáján gázolt halálra járókelőket nem sokkal délután 3 óra előtt, a Drottninggatanon, majd egy bevásárlóközpont bejáratába rohant. Az Aftonbladet szerint már négyre emelkedett az áldozatok száma, egy sérült a kórházba szállítás után halt meg. A sérültek száma tizenötre emelkedett, közülük kilenc ember állapota súlyos.

A lap szerint a város északi részén elfogott férfi állítólag azt vallotta, hogy ő a tettes. A férfin kisebb sebek voltak, és egy törött szemüveget, valamint a szemeinél és a szájánál szabadon hagyott símaszk volt nála, amilyet több szemtanú szerint a támadó is viselt.

Este a rendőrök két embert kihallgattak, de hozzátették, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy gyanúsítottak lennének.

A támadás miatt a belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter körözött. Egy szemtanú szerint olyan volt, mintha bomba robbant volna. A becsapódás után lángok csaptak fel. Helyi beszámolók szerint lövések is dördültek a közeli Fridhemsplanon – számol be az index.hu

Fotó: Tt News Agency