Zenés irodalmi estet tartottak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

140 évvel ezelőtt, Érmindszenten született Ady Endre. Ennek tiszteletére, december 1-jén egy emlékesttel készültek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. – tudtuk meg Rácz Attilától, aki az est szervezője volt, emellett versmondóként lépett a színpadra. Hozzátette, volt már előzménye ennek a rendezvénynek, hiszen két évvel ezelőtt József Attilára, tavaly pedig Latinovits Zoltánra emlékeztek.

Rácz Attila

„Óriási volt a merítés, hiszen Ady Endre életműve nagyon nehezen átfogható, de mégis megpróbáltam egyfajta gondolatiság alapján összeállítani az estet.” Összesen 23 vers hangzott el Rácz Attila előadásában, négy tematikus blokkra felosztva: az identitáskeresés, a szerelmi líra, az istenes versek és a forradalmi Ady lett megjelenítve.

Emellett a zene is hangsúlyos szerepet kapott, hiszen minden blokkot zenei játékok kísérték. Először Dani Imre zongoraművész, majd Baracskai Judit operaénekes Koczka Ferenc zongoraművésszel adott elő. Utóbbi egy ősbemutatónak és premiernek is mondható, hiszen most először játszották el közönség előtt Ady Endre A márciusi Naphoz című vers megzenésített formáját. Mint megtudtuk, Iván Sára zenésítette meg a verset.

Dani Imre

Baracskai Judit

Rácz Attila a mai világban is keresi az értékeket és igyekszik a költőóriások örökségét az érdeklődő emberek felé közvetíteni. „Azért csinálom ezeket az esteket, hogy a versekben mindenki újra megtalálja azokat az értékeket, amelyeket közvetíteni hivatottak.”