A Gyere velünk a múzeumba! programból Tér-Idő, Anyag-Szellem címmel rendeztek az év során múzeumpedagógiai foglalkozásokat, amelynek szerda délelőtt tartották meg a záróprogramját.

„A tavalyi év folyamán nyertünk egy Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázaton, amely a Járásszékhely múzeumok szakmai támogatására adott keretet. Ezen belül a Gyere velünk a múzeumba! program kapcsán nyertünk egy nagyobb összeget, ami lehetővé tette azt, hogy ne csak általános iskolásokat, hanem hátrányos helyzetűeket és fogyatékkal élőket is be tudjunk vonni ebbe a programba.” – mondta el Lucza-Vigh Erna, a Tornyai János Múzeum múzeumpedagógusa.

Lucza-Vigh Erna

A Tér-Idő, Anyag-Szellem program célja, hogy a Gyere velünk a múzeumba! pályázati alcélhoz kapcsolódva komplex, több generációt megmozgató múzeumpedagógia programok jöjjenek létre a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum képzőművészeti állandó és időszaki kiállításaiban.

A programnak tehát az Alföldi Galéria Az Alföld művészete állandó, valamint a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat időszaki kiállításai adtak otthont. Négy foglalkozáson vehettek részt a csoportok, amelyek egy témára, két tárlatra nyújtottak élményszerű látogatási és feldolgozási lehetőséget a tavaszi és őszi időszakban.

A sorozatnak a mai napon tartották a záróeseményét. Az eddigiektől eltérően, a résztvevők már nemcsak passzív befogadóként, hanem az alkotói folyamatokba bekapcsolódva, aktívan is részt vettek.

A 2017 tavasza óta zajló foglalkozás-sorozaton a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola, az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a HSZC Kalmár Zsigmond Szakgimnázium tanulói, illetve a Nyugdíjas Lakópark, a Kovács Küry Időskorúak Otthona és Szivárvány Szakosított Otthon lakói vettek részt. – tudtuk még meg. Lucza-Vigh Erna kiemelte: „Köszönettel tartozunk az intézményvezetőknek azért, hogy hozzájárultak ehhez a programsorozathoz.”

Szerda délelőtt a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat és a programsorozat finisszázsaként egy közös alkotónapot szerveztek, amelynek során lehetőséget nyújtottak az együtt munkálkodásra. Az alkotónapon 5 csoport, több mint száz résztvevővel készítette el saját alkotásait, amelyben Mucsi Zoltán festőművész, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára volt a segítségükre.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium két tanulója, a 10. osztályos Patocs Dorottya és Lázár Dóra elmondták, eddig még nem látták a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlatot, de most körül fognak nézni, hiszen nagyon kíváncsiak rá.

Patocs Dorottya

Mindketten a tájképeket részesítik előnyben, így a mai foglalkozáson tájképet készítettek. Patocs Dorottya elmondta, őszi színekkel szeretne dolgozni.

Lázár Dóra

Lázár Dóra kiemelte, nem először jár az Alföldi Galériában és örül, hogy lehetőség van arra, hogy mindig más és más programokon vehet részt. Hozzátette, nagyszerű, hogy ilyen művek között alkothatnak ők is, hiszen ez számukra ihletet ad.

Fotók az eseményről: