A Németh László Városi Könyvtárban szerda este Dani Imre verseskötetét mutatták be.

A városi könyvtárban a Béküljetek meg! című verseskötet került bemutatásra. A költemények több éves munka eredményei, amelyek főként egy témát ölelnek fel. A könyvet az Artus Duó tagja, Kopáncs Tóth János illusztrálta.

Dani Imre

„A kötet az utóbbi hat év termése. A válogatás alapelve a társadalmi mondanivaló volt.” – fejtette ki Dani Imre nyugdíjas, történelem-orosz-angol szakos tanár, költő, író, muzsikus, a kötet szerzője. A cím, Béküljetek meg! egy latin mondásra vezethető vissza, amely szerint, „Ha békét akarsz, akkor készülj a háborúra.” Dani Imre elve az, hogy „Ha háborúra készülsz, előbb meg kell békélni”, hiszen összefogásra van szükség ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, és hogy boldoguljunk az életben. „A mai társadalmunknak egyfajta kritikáját próbálom megfogalmazni. Az önzés nagy probléma, erről kell lemondanunk, hiszen ha ezt nem tesszük meg, súlyos válságba kerülünk, amibe egyébként már benne is vagyunk. Van megoldás, de először meg kell egymással békélnünk.”

A kötet pontosan 33 verset tartalmaz. Ennek természetesen van jelentése: „Olyan erkölcsi példát kell állítanunk, mint amilyen Ő volt, aki 33 éves korában eltávozott tőlünk. Az Ő példamutatására és nem a mondvacsinált példamutatásra van szükségünk.” – árulta el a szerző.

A borítón két kéz látható, aminek a jelentését Dani Imre feloldotta számunkra: az egyik kéz elfordul, míg a másik próbálna közelíteni. A kötet verseit és üzenetüket ez a kép is tökéletesen szimbolizálja.

Dani Imre elmondta, már egészen fiatal kora óta ír, eddig három verseskötete és egy szatirikus írása jelent meg. Az est folyamán Jóbi Annamária beszélgetett a szerzővel. Közreműködött még Dani Imre lánya, Dani Zsuzsanna, valamint az Artus Duó (Kopáncs Tóth János és Dani Imre).