Egy I. világháborúról szóló fotókiállítás nyílt meg Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Néhány évvel ezelőtt már volt egy hasonló kiállítás, azóta pedig még több anyag gyűlt össze. – mondta el Hegyi Endre fényképész, civil helytörténész, aki úgy döntött, a legújabb képeket is a közönség elé tárja. A kiállítás mottója Doberdótól Ferrari Violettáig, ami onnan ered, hogy a színésznő úgymond a „háború gyermeke”: ha Hódmezővásárhelyre nem került volna közel 100 olasz hadifogoly, Ferrari Violetta szülei sosem ismerkedtek volna meg.

Hegyi Endre

A fotókon nem a háború borzalmai vannak megörökítve, inkább a katonák hétköznapjai tárulnak a közönség elé. Hegyi Endre elmondta, nagyapja is olyan képeket hozott haza, amelyek nem a propaganda oldaláról készültek, hanem egymást fényképezték a katonák. Sokszor ellátták a képeket felirattal, de előkerültek olyan képeslapok is, amelyek fontos információkat jelenítenek meg.

Arra a kérdésre, hogy honnan vannak az anyagok, Hegyi Endre elmondta, a használtcikk piacon rengeteg régi kincsre lehet bukkanni. Megdöbbentő, de sokan olyan dolgokat dobnak ki, amelyekben benne van az egész világ, a múlt egy szelete. Ő ezeket kiemeli az enyészetből és megmenti az utókor számára. Hozzátette, idős emberekkel szokott még beszélgetni, innen is sok anyagot szerzett már.

A kiállításon 60 darab nagyméretű nagyítás van kitéve. Az egyik képen egy ágy szerepel, amelyet a Kalmár Zsigmond tanulói három-dimenzióban is meg tudtak valósítani. Olyan is előfordult, hogy Hegyi Endre egy képet megtalált egy helyről, majd egy olyan képeslap akadt a kezébe, amelyet arról a tájról küldtek. Vásárhelyi képek is szerepelnek a kiállítás fényképei között.

A megnyitón fellépő diákok.

„Nem azt akarom közölni, hogy milyen pusztítás ment végbe, mennyi halott, áldozat lett, hanem azt az emberi oldalt akarom kiemelni, amelyben a katona meg tudott maradni katonának, embernek.” – fejtette ki Hegyi Endre. Elárulta, a nagy titok a szeretet.

„A jelenről és a jövőről meggyőződésem szerint csak a múlt ismeretében, a múlt eseményfolyamának tükrében van értelme gondolkodni, beszélni.” – mondta el köszöntőjében Nagy Norbert, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese. Elmondta, ez az alkalom arról is szól, hogy megemlékezzünk hősi halottjainkról.

Nagy Norbert

Hegyi Endre beszélt a kiállításának tervéről és arról, hogy a Kalmár diákjai készíteni fognak hozzá díszletet. Ekkor jött az ötlet, hogy több intézmény is járuljon hozzá a kiállításhoz, aminek eredményeképp három vásárhelyi iskola diákjai léptek ma a színpadra. – mondta el Szani Marianna, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum marketinges munkatársa. Körülbelül szeptemberben kezdték a felkészülést, igyekeztek korhű anyagot: zenéket, visszaemlékezéseket, leveleket gyűjteni.

Szani Marianna

A megnyitón a HSZC Corvin Mátyás, Eötvös József és Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói működtek közre. A kiállítás körülbelül egy hétig lesz megtekinthető a művelődési központ első emeletén.