A Varga Tamás Általános Iskolában ma délelőtt különleges vendégek léptek fel.

A több mint 700 kilométerről érkezett magyarok nagyszerű hangulatot varázsoltak az iskola tornatermében. Pusztina, ahonnan jöttek, egy Moldvában lévő csángó falu, ahol még őrzik a régi hagyományokat.

Kecskemétiné Varga Beáta a Kertvárosi Olvasókör elnöke és az esemény koordinátora elmondta, ez egy átfogó egyhetes program, melynek keretében Vásárhelyre a hétvégén érkeztek meg a vendégek. Mindezt a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat, illetve a Kertvárosi Olvasókör szervezte meg.

Céljuk az eseménnyel, hogy a pusztinai csángók bemutassák saját hagyományaikat és kultúrájukat. Hozzátette, Csángóföldön működik egy program, melynek lényege, hogy a nyelvet az ott élők megőrizhessék, hiszen a nyelvi keveredés náluk égető probléma.

Kecskemétiné Varga Beáta elárulta, nem titkolt szándéka, hogy kapcsolat alakuljon ki az itteni és a külhoni gyerekek között, hiszen a magyar nyelvet akár levelezés formájában is lehet ápolni. Emellett az is fontos, hogy az oktatás élményszerű legyen, ezért is hívták meg a Varga Tamás Általános Iskolába őket.

Azt is megtudtuk, hogy a vendégek három napot töltenek a városban, majd közösen a hódmezővásárhelyi csoporttal együtt, egy 70 fős delegáció utazik ki Prágába. Ott a Prágai Magyar Kulturális Napok keretében egy találkozó lesz. Hódmezővásárhelyt a Kertvárosi Olvasókör fogja képviselni.

A Pusztinából érkezett Nyisztor Ilona, népdalénekes és pedagógus elmondta, a gyermekekben van a jövő, ezért nekik is meg kell tudniuk, hogy majdnem 1 000 km-re is élnek még magyarok, akik a régi nyelvet beszélik. Hozzátette, sajnos csak heti három órában tanulhatják anyanyelvüket, de ők ennek is nagyon örülnek. Az előadásról elmondta, igyekeznek kis idő alatt mindenből mutatni egy keveset.

Ez sikerült is, hiszen éneklés, mesemondás, versmondás, furulyás játék, valamint néptáncos bemutató is volt.

A 14 éves Bálint Róbert, aki a Fölszállott a páva különdíjasa, egy furulyás darabbal lépett fel, melyet még Dóra Áron tanított neki. Elmondta, nagyon szereti ezt a muzsikát, ezért is esett erre a választása. Azt is elárulta, hogy bár itt még nem volt alkalma sok gyerekkel beszélni, látja, hogy mennyire boldogok. Vásárhely szerinte egy szép, csendes város, ahol rengeteg zöld terület van.

A délelőtt folyamán az általános iskola tanulói együtt énekeltek és táncoltak a pusztinai magyarokkal. Ezzel pedig, ha csak egy lépéssel is, de közelebb kerültek a határon túli társaikhoz.

A pusztinai csángók holnap a BFMK-ban fognak fellépni.