A Vásárhelyi Esték 45. és egyben utolsó előadásán, az Artus Duó lépett a közönség elé.

2012 szeptemberében kezdődött el a Vásárhelyi Esték programsorozat, amelynek mondhatni keretet ad az, hogy az első vendég Dani Imre volt és a mai napon, zárásként, szintén ő játszott a közönségnek az Artus Duóban. – tudtuk meg fényesi Tóth Jánostól, a Vásárhelyi Esték szerkesztő-műsorvezetőjétől.

fényesi Tóth János

A programsorozat eredeti célja az volt, hogy megmutassa bizonyos személyek másik arcát is, azt, hogy kik is ők. Dani Imréről például lehetett tudni, hogy verseket és dalokat ír és fényesi Tóth Jánosnak köszönhetően, a zenész-énekessel is megismerkedhetett a közönség.

A Németh László Városi Könyvtárban tehát érdekesebbnél érdekesebb témák, vendégek várták a résztvevőket, például az ikonról (angol: idol, akire felnéznek) szóló est, ami nagy népszerűségre tett szert. Fényesi Tóth János kiemelte azt, amikor eljött Keres Emil Kossuth-díjas színművész, valamint azt, amikor a nemrég elhunyt Almási István volt jelen, aki nem, mint polgármester, hanem mint apa, nagyapa, zenész állt a közönség elé.

Minden estének volt egy olyan kimondott, ki nem mondott célja is, hogy tanulságos, oktató jellegű legyen. A közönségnek olykor tovább kellett gondolnia az elhangzottakat, és éppen ez volt a jó. Azzal kapcsolatban, hogy miért ér véget a sokak által kedvelt programsorozat, fényesi Tóth János elmondta: „Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy valami már teher, nem úgy megy, belefáradt, kicsit nyűgös már, nyugtalanít. Az utóbbi időben már éreztem ezt. Itt az ideje váltani.”

A Vásárhelyi Esték helyére egy új programsorozat fog lépni, ami más hangvételű és műfajú lesz, a címe: … és én. Előreláthatóan minden második hónapban kerül majd megrendezésre és először februárban lesz.

Dani Imre

A záróestén az Artus Duó (Dani Imre és K. Tóth János) vidám hangvételű, angol és amerikai népdalokat adott elő. Dani Imre, nyugalmazott történelem-orosz-angol szakos tanár elmondta, fontos, hogy az emberek más népek dalaival is találkozzanak. Éppen ezért, az est folyamán angolul énekeltek, emellett Dani Imre minden dal történetéről szólt néhány szót a jelenlévőknek.

A Vásárhelyi Esték tehát a mai napon véget ért. Bízunk benne, hogy hamarosan a közönség új, még izgalmasabb kulturális programokon vehet majd részt.