2018 januárjában a művész életművéből rendeznek kiállítást a vásárhelyi közgyűjteményben.

Szerda délelőtt Nagy Imre, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény igazgatója arról számolt be, hogy jövő januárban, Endre Béla munkásságából kiállítást fognak rendezni. Az időpont nem véletlen: a művész halálának évfordulója ekkor lesz, emellett az is fontos, hogy 2018-ban lesz 110 éve annak, hogy vásárhelyi alkotóvá vált. 1908-ban költözött Hódmezővásárhelyre, élete nagy részét pedig itt töltötte. Az előkészületek már megkezdődtek, a meglévő festményeket restaurálják, némelyek pedig új keretet kaptak.

Nátyi Róbert művészettörténész elmondta, a koncepció az, hogy Endre Béla munkássága mellett a korszakot is bemutassák. Hozzátette, bár Endre Bélának hatalmas hagyatéka van, mégis a háttérben maradt, kevéssé ismert alkotóról van szó. Ennek oka, hogy alkotásait többször is félreértelmezték, emellett nagyon szerény művész volt. A fővárosban nem is jelent meg, ez pedig egy évszázaddal visszavetette az értékelését. Éppen ezért, a kiállítás célja, hogy új megvilágításba helyezzék a munkásságát, hiszen a modern magyar művészet nagyjai között neki is ott a helye.

Endre Béla volt az, aki kezdeményezte a Majolikatelep létrehozását, folyamatosan levelezett kortársaival, minden művészt támogatott. A vásárhelyi festők közül az egyik legmodernebb volt, tájképek mellett csendéleteket és enteriőr képeket is festett. Barcsay Jenő a három legjelentősebb alföldi festő között tartotta számon.

Nátyi Róbert elmondta, Endre Béla műveiből az utolsó nagy kiállítás 1970-ben volt, ők ezt a hiányosságot szeretnék most pótolni. Emellett egy monográfiát is szeretnének létrehozni, hiszen eddig csak egy kismonográfia (László Emőke tollából) készült a művész munkásságáról. Elmondta, a legtöbb festmény a Tornyai János Múzeum tulajdonában van, éppen ezért itt fogják a kiállítást megrendezni. További festményeket kapnak majd a Móra Ferenc Múzeumtól és a Nemzeti Galériától.

Emellett várják azok jelentkezését, akik tudnak olyan magángyűjtőkről, intézményekről, akiknél van Endre Béla festmény, vagy bármilyen dokumentum (fotó, levelezés). Ők a múzeum telefonszámán jelentkezhetnek, vagy a digitális képeket e-mailen keresztül is elküldhetik az endreb-kialltas@tjm.hu címre.