Az Emlékpontban péntek este mutatták be Pákozdy Ferenc verseskötetét.

Bár Pákozdy Ferencnek inkább a vásárhelyi kötődései az ismertek, élete egy részét Debrecenben töltötte, ahol az egyetemi könyvtár munkatársa volt. „Pákozdy Ferenc ilyen értelemben összeköti Hódmezővásárhelyt Debrecennel.”– mondta el Lakner Lajos, a kötet szerkesztője, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Lakner Lajos

Az ’56-os emlékév kapcsán merült fel az a gondolat, hogy ezt a magyar irodalomban is egyedülálló ciklust kiadják. Pákozdy Ferenc 1956 októberétől 1957 márciusáig írta meg ezeket a verseket. Úgy gondolták, érdemes lenne egy külön kötetet csinálni, amiből igyekeztek egy művészi könyvet formálni. A kötetben több lenyűgöző grafikai megoldás is található, amelyek a versek kiegészítéseként is funkcionálnak.  – tudtuk még meg. A kötetet Süli-Zakar Szabolcs tervezte meg.

Süli-Zakar Szabolcs

A versek végig kísérik ’56 folyamatát: eleinte lelkesedés van benne, majd a tragikus életérzés lesz rajta úrrá. A helyi sajtó közölte Pákozdy Ferenc költeményeit, ami miatt többször is szembe került a hatalommal, ám ő egy makacsul őszinte ember volt, a félelem nem befolyásolta. „Az ő magatartása példaértékű lehet a mai ember számára.” – tette hozzá.

A kötet címe Fekete könyv lett, aminek az egyik oka az, hogy Pákozdy Ferenc egy fekete noteszbe írogatta a verseit, a másik pedig, hogy Vásárhelyen ezeket a költeményeket korábban már Fekete ciklus néven kiadták.

„Pákozdy Ferenc életművének egy központi ciklusáról van szó. Egy olyan versciklus, amely az egész költői életművének egy viszonyítási alapja.” – tudtuk meg Diószegi Szabó Páltól. Elmondta, 2014-ben a Németh László Városi Könyvtár vállalta az összes összegyűjtött vers kiadását, aminek része volt a Fekete könyv is.

Az eseményen Diószegi Szabó Pál beszélgetett Lakner Lajossal és Süli-Zakar Szabolccsal, de a versekből is elhangzott néhány részlet.