A szerző a Németh László Városi Könyvtárban, csütörtök este mutatta be könyvét.

Októberi zsoltár – Luther 500 címmel jelent meg kötete Fenyvesi Félix Lajosnak. A szerző felidézte, hogy miközben a főutcán sétált, eszébe jutott, milyen szerencsés is ő valójában, hiszen megélte a századfordulót, emellett az 500. évforduló ünneplésén is jelen lehet. Hozzátette, ezért is van az, hogy a könyvbemutató estje az idő szimbóluma köré épül.

Fenyvesi Félix Lajos

Mint megtudtuk, a verseinek a megírásához főként Luther leveleit, írásait használta fel, amelyekből egy-egy momentumot, gondolatot ragadott meg. A kötet ugyanakkor több személyt is kiemel: a versek egy része Luther életrajzi adatin mennek keresztül, de Kálvin János és Melanchthon is szerepel benne.

A könyv végén egy esszé is helyet kapott, ami próbálja összefoglalni, hogy a szerző a reformáció alatt pontosan mit is ért. Elmondta, számára a reformáció a megújulással egyenlő. Fontos, hogy néha megújuljon minden és ezt nem pusztán vallási szempontból kell érteni, hiszen ide tartozik például a családunk, a közösségünk is.

A szerző elmondta, kutatásai során rájött, hogy a régi irodalom szakértőinek nehéz dolguk van, hiszen rengeteg információt kell tudniuk a kor szinte egészéről, akkor is, ha csak egy személlyel szeretnének foglalkozni. „Sokan azt hiszik, hogy Petőfivel kezdődik és Arany Jánossal ér véget az irodalom, ami nem igaz, hiszen pompás fickók éltek akkor is, akik Európa nagyjaival leveleztek.” – tette hozzá, majd megjegyezte, ő is sokat tanult a munkája során.

Császár Angela

Benedekfi István

Fenyvesi Félix Lajos a bemutatón nemcsak kötetéről, hanem Luther életéről is beszélt. Az alkalmat még különlegesebbé tette, hogy Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész olvasott fel a könyvből, Benedekfi István pedig zongorajátékával kápráztatta el a közönséget.