A Németh László Városi Könyvtárban Wass Albert születésének 110. évfordulójára emlékeztek.

„Az igazság az, hogy 45-50 percben nagyon nehéz az egész életét bemutatni. Itt most kizárólag azokat a verseket, novella- és regényrészleteit válogattam be a műsorba, ami a honvágyát fejezi ki, illetve a szülőföld szeretetét: miként emlékezett vissza Erdélyre.” – fejtette ki Tarics Péter, újságíró, író, okleveles politikai szakértő.

A műsorban elhangzott művek tárgyilagosan és keményen, mégis érzelemdúsan vannak megfogalmazva. „Főleg erre fókuszáltam: a szülőföld, a haza szeretete, a magyarságtudat, amire nagyon nagy szükség van ma, ebben az eldurvult, elcsúnyult világban. Ezek a kifejezések, hogy haza, magyarság, kicsit háttérbe szorultak. Wass Albert és az évforduló kapcsán újra elővesszük és színpadra visszük őket.”

Wass Albert azonban nemcsak ezt tudja közvetíteni a mai kor számára: „A másik üzenet, ami összefügg a szülőfölddel és a magyarságtudattal, az a tartás és a gerinc.” Mindegy, hogy a körülmények milyenek, az embernek meg kell őriznie a tartását és ezt képviselte Wass Albert is.

Tarics Péter elmondta, 2005. március 15-től Hódmezővásárhely tiszteletbeli állampolgára lett, hiszen a sikertelen kettős állampolgárságról szóló népszavazás után a helyi önkormányzat felvállalta, hogy minden olyan határon túli magyar a tiszteletbeli polgára lehet a városnak, aki beadja a kérvényét. „Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára lehetek, mint határon túli, felvidéki magyar. Köszönöm az önkormányzatnak és az akkori vezetőknek, akik ezt lehetővé tették! Úgy gondolom, hogy minden határon túlinak élnie kéne ezzel a lehetőséggel, úgy ahogy a magyar állampolgárság lehetőségével is.”

Tarics Péter jövőre vonatkozó terveiről megtudtuk, Jónás Csabával egy monodrámát terveznek, amely Wass Albertről szólna. Emellett, egy könyve is meg fog jelenni előreláthatóan még az ősszel, ami Széchenyi öngyilkosságát cáfolja. Hozzátette, ő íróként elsősorban azt tartja feladatának, hogy hitet adjon az embereknek. „Magyarul írok, ez azt jelenti, hogy magyar könyveket írok, magyar olvasóknak írom és magyar gondolatok vannak benne.”

Az estet, amely a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület szervezésében jött létre, egy koszorúzással nyitották meg, ahol többek között Szeged, Törökszentmiklós, Zenta, Hódmezővásárhely is képviseltette magát, majd elénekelték a Székely Himnuszt. Ezt követően, Tarics Péter tolmácsolásában elhangzott az Üzenet haza, Intelem, valamint az Isten sír a Bábel tornya mellett, a Hagyaték, az Adjátok vissza a hegyeimet című művekből részletek. Mindezeket a zongora muzsikája tette még élvezetesebbé. Mint megtudtuk, Tarics Péter Jónás Csabával 10 évvel ezelőtt készített egy Wass Albert estet, és ebből láthattak csütörtökön részletet a városi könyvtárban.