A Németh László Városi Könyvtárban a költő Emberkáromlás című könyvét mutatták be a közönségnek.

Jagos István Róbert a Dél-Alföldi Művészeti Kör elnöke és alapítója, a Szózat folyóirat szerkesztője és a Kárász József Irodalmi Kör alelnöke, mindemellett pedig írással is foglalkozik. A versek mellett prózai szövegeket, főként novellákat és színdarabokat is szokott alkotni.

A költőnek most jelent meg negyedik kötete, ami az Emberkáromlás címet viseli. Mint megtudtuk, három évet dolgozott rajta és ez kapta a legjobb visszajelzéseket: csak egy példát említve, a drót.hu az Ünnepi Könyvhét könyvei közül a 10 legjobb közé sorolta.

A kötet címe tehát Emberkáromlás, amiről sokan az Istenkáromlás szóra asszociálnak. A költő elmondta, nem véletlen a cím, hiszen ez egy játék, illetve görbe tükör az embereknek. Mindenkinek vannak hibái és ahogyan Jagos István Róbert fogalmazott, „ezeket a hibákat valamilyen szinten Isten rakta ránk.” Elég csak a tíz parancsolatra gondolni: nem vagyunk tökéletesek.

A versek szókimondók, egyáltalán nem finomkodnak. Jagos István szerint, ha verseit aposztrofálnánk és zenére tennénk őket át, akkor „én a magyar költészetnek a heavy metálja, illetve punk zenéje lennék.” Ez nem hatáskeltő elem, ő egyszerűen ilyennek érzi a stílusát: kritikus és ha kérdezik, ki is mondja azt, amit gondol.

A költő úgy látja, a fiatalok egy bizonyos rétegénél nagyon kedvelt a versírás, csak azt inkább slam poetry-nek nevezik, amit ő maga is támogat és nagyon szeret.

A könyvbemutatón sokan megjelentek. A költővel fényesi Tóth János beszélgetett, a kötetből pedig több verset is felolvastak.