A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban Hegyi Endre kiállítását lehetett megtekinteni, valamint az Olvasókörök Dalkörei léptek fel.

„Az első világháborúról szükséges rendszeresen megemlékezni.” – kezdte beszédét Vágó János települési képviselő. Elmondta, az önkormányzatoknak kötelessége, hogy rendszeresen ünnepségeket rendezzenek és legalább ennyire fontos az is, ha a magánszemélyek, vagy civil szerveződések emlékeznek meg valamilyen módon az első világháborúról. Ezek legalább olyan hasznosak és kiemelkedők, mint az önkormányzati megemlékezések.

Vágó János

Az első világháborúba Hódmezővásárhelyről és térségéből 18 000 katona ment el harcolni, közülük 3 000 hősi halottja van a városnak és környékének, ami igen nagy szám. – tette hozzá. A méltó megemlékezés kapcsán kiemelte, a Városháza előtt a hősi halottak nevei lesznek elhelyezve, amelyeket alulról, LED-fénnyel fognak megvilágítani. Emellett padokat is fognak elhelyezni a területen, ezekbe azon települések nevei lesznek belegravírozva, ahol vásárhelyi katonák estek el. Vágó János beszéde végén megköszönte Hegyi Endrének, hogy létre hozta a mai estét és a kiállítást.

Hegyi Endre

A fotókiállítás a Doberdótól Ferrari Violettáig címet viseli. Hegyi Endre a színésznőről több érdekes dolgot is elmondott a közönségnek: sokan nem tudják, de Vásárhely szülöttje, ráadásul a háború gyermeke. Édesapja, aki olasz katona volt, Hódmezővásárhelyen tartózkodott fogolyként, a szívéért pedig végül hazát cserélt. Ferrari Violetta a komoly munkájának köszönhetően lett sztár, igaz, később elhagyta az országot, ami miatt aztán itthon nem vettek róla tudomást. „A mi országunk szegényebb, de a világ gazdagabb lett” – jelentette ki Hegyi Endre.

Az esten több dalkör is fellépett: a Belvárosi Olvasókör Népdalegyüttese, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre és a Napraforgó Népdalkör. Emellett Makó András, I. világháborús katona énekét hallhatta a közönség egy archív felvételnek köszönhetően, valamint Bíró Ivett, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákja mondott verset.

Előző cikk a megnyitóról:

Beszélő képek a múltból