A Németh László Városi Könyvtárban Diószegi Szabó Pál legújabb verseskötetét mutatták be.

Diószegi Szabó Pál amellett, hogy történész, a Szegedi Írók Társaságának elnöke, a Magyar Írószövetség tagja, költő és író is. Verseskötete, amely a Mintha az idő is tükörbe nézne címet viseli, a Könyvhétre jelent meg és mint megtudtuk, két és fél év költeményeit foglalja magába.

A kötet klasszikus, hagyománytisztelő, de mai nyelvezetű verseket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a költő a 19. századig bezárólag használatos versformákhoz nyúlt vissza.

Diószegi Szabó Pál és Bene Zoltán

„A mai avantgárd és modern irodalom mellett ennek is van létjogosultsága. Minden azon múlik, hogy a szerző fel tudja-e, illetve fel meri-e vállalni ezt a költészeti hagyományt. A mostani költészeti paletta kilengett a szabadabb alkotási formák felé, ami nagyon jó, de emellett szükség van a klasszikusra is, amely jobban merít az elmúlt évszázadok hagyományaiból.” – mondta el Diószegi Szabó Pál.

A könyvet Pusztai Virág illusztrálta. Nagyjából száz vers található benne, amelyeknek többsége a szerelem témáját ölelik fel. A rendezésnél a kronológia egy fontos elv volt, hat kis ciklus található a kötetben. A cím Gáspár Ferenc történelmi regényéhez kapcsolódik, amelybe Diószegi Szabó Pál írta a költői versbetéteket.

Kérdésünkre a költő elmondta, középiskolás kora óta foglalkozik versírással. Baricz Zsolt indította el ezen az úton, aki irodalmat tanított neki.

Rácz Attila

A szerda esti bemutatón, amelyre sokan voltak kíváncsiak, Bene Zoltán író beszélgetett Diószegi Szabó Pállal. Bajnócziné Rácz Éva, Rácz Attila, Szögi László Krisztián verseket olvasott fel.

Amellett, hogy a jelenlévők elmerülhettek a költészet szépségeiben, néhány fontos dolgot is megtudhattak ennek a művészetnek a történelméről.