Könyvbemutatót és kiállításmegnyitót tartottak a Németh László Városi Könyvtárban hétfő este.

Békéssámson története a múlt és jelen tükrében címmel jelent meg kötete Kovács Szabina békéssámsoni lakosnak, aki Hódmezővásárhelyen a Klauzál Gábor Általános Iskolában tanít. A könyvbemutatót egy megnyitóval kötötték egybe, ahol Siska-Szabó Hajnalka Kék szonáták című kiállítását lehetett megtekinteni. Az est házigazdája Cserjés Katalin egyetemi docens, a kötet lektora volt.

Cserjés Katalin a kötettel

„Békéssámsonról nem született még összefoglaló írás. Herczeg Mihály hódmezővásárhelyi levéltáros számos publikációt jelentetett meg a témában, de úgymond összefüggő kötet nem tudott megjelenni.  A hiánypótlás volt a cél.”- mondta el Kovács Szabina.

A kötet öt fejezetből áll, amelynek tetemes része a helytörténettel foglalkozik, de a jelen és a város látnivalói is szerepelnek benne. Emellett olyan idősebb emberek visszaemlékezései is megtalálhatóak a könyvben, akiknek nagyobb rálátása van a múltra.

Kovács Szabina

Kovács Szabina számára a helytörténet, a költészet és az irodalom egyfajta hobbi, a történelemmel nagyjából kilenc éve foglalkozik komolyabban. Elmondta, kifejezetten Békéssámsont kutatta, érdeklődött a város múltja iránt. 2009 óta folyamatosan foglalkozott a témával, a kötet pedig három hónap alatt valósult meg.

Mint megtudtuk, jövőre egy verseskötetet szeretne kiadni, de egy ifjúsági regénye is van, amit szintén szeretne megjelentetni. Mindemellett a helytörténettel is szeretne még foglalkozni, hiszen sok feltáratlan terület maradt, például az I. és II. világháború sámsoni hősei.

Siska-Szabó Hajnalka

Békéssámson testvértelepüléséről, Nagyzerindről jött Siska-Szabó Hajnalka, aradi festőművész, képzőművész, tanár. Innen tehát a kapcsolat a kiállítás és a könyvbemutató között. Siska-Szabó Hajnalka elmondta, Kovács Szabina meghívta őt az augusztusi könyvbemutatójára, ahol kiállította képeit. Ezen az eseményen egymás műveit mutatták be.

Realista és absztrakt között ingadozik Siska-Szabó Hajnalka művészete, eddig főként a kék színeket használta, innen a kiállítás címe: Kék szonáták. „Vonzódom a hideg színekhez. Úgy mutatom be a tájat, mint egy objektívnek a fókusza, tehát először távolból és aztán ráközelítve, ahol a tájelemek már absztraktnak tűnhetnek.” – tette még hozzá a festőművész.

Siska-Szabó Hajnalka alkotásait november 30-ig lehet megtekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében.