Bekerült az EU 168 „kulturális és kreatív városa” közé.

Négy magyarországi település, nevezetesen Budapest, Győr, Pécs és Szeged is felkerült az Európai Unió „kulturális és kreatív városait” bemutató 168-as listára – írja az EUrológus.

Az uniós szakportál szerint a tudományos módszerekkel, összesen csaknem kétéves munkával összeállított lajstrom azon európai városokat hivatott felsorolni, ahol egyrészt pezsgő kulturális élet zajlik, másrészt viszont erős a kreatív gazdaság, ahol a gazdag szellemi környezet lehetőséget teremt a produktív ötletek kibontakoztatásához.

A listába csak olyan városok kerülhetek fel, melyek már voltak, vagy épp a közeljövőben kulturális fővárosok lesznek, elnyerték az UNESCO „Kreatív városok” címet, vagy legalább két nemzetközi fesztivál rendszeres házigazdái. Mindezeken felül megnézték egyebek közt azt is, hogy az adott településről hány történelmi, kulturális vagy művészeti látnivalót ajánl a Tripadvisor, hány színházi előadás fut éppen, hány mozijegyet adnak el, a lakosságnak mi a véleménye a helyi kulturális életről, mennyien dolgoznak a kulturális vagy épp a tudományos szektorban, mennyi IT- illetve dizájn szabadalmat adnak le, hovatovább azt is hány hallgató vagy épp külföldi él ott.

(Borítókép: illusztráció; forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)