Mezőgazdasági szervezetek vezetői ültek asztalhoz a város vezetőivel.

Kerekasztal megbeszélés kezdődött a vásárhelyi önkormányzat és a térség mezőgazdasági szervezetei között arról, hogy az idén milyen együttműködési lehetőségeket és támogatásokat látnának szívesen a gazdák a város környékén. Az önkormányzat részéről Hegedűs Zoltán alpolgármester, megbízott polgármester vett részt a tárgyaláson.

Benkő Zsolt a Gazdasági Egyesület elnöke ezt követően elmondta, Hegedűs arra kérte a gazdatársadalmat, kezdődjön konzultáció, hogyan segíthet a város az itt élő családi mezőgazdasági vállalkozásoknak, cégeknek, őstermelőknek, mely tételeket már a 2018-as költségvetésbe is beépítenének.

Benkő Zsolt első lépésben a mezőgazdasági úthálózat fejlesztését, a közbiztonság javítását emelte ki, emellett pedig szorgalmazzák egy helyi, vásárhelyi mezőgazdasági védjegy bevezetését az itt megtermelt, előállított agrárértékekre. Kezdeményezik továbbá a régi tanya és TSZ központok villamos hálózatának cseréjét, korszerűsítését is. Ebben az önkormányzat erős lobbitevékenységére számítanak, de ez egy országos minta is lehetne hódmezővásárhelyi indulással.

Kispál Ferenc a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetségének elnöke szintén a tanyavillamosítás további folytatását, az élhető vidék erősítését emelte ki. Elmondta még, fejleszteni kell a mezőgazdasági szakképzést is. A jól képzett agrármérnököknek gyakorlati tapasztalatszerzésre, a középfokú agrárképzésben pedig az informatikai oktatás fejlesztésére lenne szükség, mondta.

Szél István a Magosz városi, és az Agrárkamara megyei elnöke kiemelte, a vásárhelyi beruházások, tervek között máris számos olyan található mely a gazdatársadalom javára válik. Példaként a külterületi körgyűrű befejezését, az Agrárkamara Vásárhelyre költöztetését, valamint a külterületi fejlesztéseket említette.

A három agrár szervezet vezetője végül arra kérte a vásárhelyi gazdákat, február 25-én Hegedűs Zoltánt támogassák az időközi polgármester választáson, lévén ő is paraszti gyökerekkel rendelkezik és nála a gazdák kérései megértő fülekre találnak.