A vásárhelyi kerámia történetének egyik korábbi pillére, mint épület a Bajza és Klauzál utcák sarkán áll.

Bontást végeznek a Klauzál és a Bajza utca sarkán Vásárhelyen, az egykori Agyagipari Szövetkezet – korábban Vásárhelyi Agyagipari rt. – épülettömbjén. A közel hétezer éves vásárhelyi kerámiatörténelem és hagyományok a népi fazekasmesterekkel, iparművészekkel, a porcelángyár és majolikagyár létrejöttével és a Klauzál utcai Agyagipari Szövetkezet megteremtésével volt teljes.

A céget 1950. december 19-én alapította meg 9 fazekasmester Agyagiparosok Háziipari Szövetkezete néven. Az alapítás óta Szántó Imre, Kovács József, Surányi András és Gyarmati Béla voltak a vezetői. 1975-ben egyesült a Kerámia Szilikát Szövetkezettel és Agyag- és Szilikátipari Szövetkezet néven Surányi András igazgatásával működött a vállalat tovább. Termékeik – mázatlan virágcserép, köcsög, kerámiatárgyak, műszaki és tűzálló kerámiák – keresettek bel- és külföldön egyaránt.

A szövetkezet 1977-ben elindította a korongos, írókázó tanműhelyét, ahol kerámiaformázó és porcelánfestő tanulók gyakorlati képzését kezdték el. 1977-93 között 31 korongos és 34 írókázó tanuló vizsgázott le – olvasható egy a város iparát összegző elemzésben.

A most bontás alatt álló épületet már régóta árulták, hogy mi lesz a helyén, arról nincs információnk.