Kinek van igaza?

Olvasói levél érkezett, melyben arra szeretne Olvasónk választ kapni, hogy a Vajda és a Lázár utca kereszteződésben mi a közlekedők helyes magatartása a KRESZ szerint.

A megkeresés apropója, hogy levélírónk több ízben tapasztalta, hogy a Vajda utcából érkező autós, és a Lázár utca felől, a kerékpárúton haladó kerékpárosok gyakran kerülnek összeütközésbe, még ha konkrét baleset nem is történik. A kerékpárosok a kerékpárút végét jelző táblát figyelmen kívül hagyva tekernek be balra a Vajda utcába, vagy térnek át megállás nélkül a Lázár utca úttestének jobb szélére, és ezzel veszélyes helyzetet teremtenek.

 

Lapunk megkereste a Rendőrség Sajtóosztályát, hogy segítsen a közlekedésben résztvevők számára az említett kereszteződésben kihelyezett táblák értelmezésében. Az alábbi választ kaptuk:

„A jelenlegi állapotok szerint az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” STOP tábla utasítására a kerékpárosnak meg kell állnia a kerékpárjával, majd amennyiben arra visszaszáll, és az útját folytatni kívánja a Vajda, illetve a Lázár utcán, akkor minden más közlekedő jármű részére elsőbbséget kell adnia, hiszen be kell csatlakoznia az általános szabályok szerinti közúti forgalomba.

Ha gyalogosan a kerékpárt tolva kíván tovább haladni az úttest túloldalára, akkor is minden más közlekedő számára elsőbbséget kell adnia.”

 

Bízom benne, hogy mindenki a szabályoknak megfelelően fog közlekedni, és vigyáznak egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak.