A csütörtöki kormányülésen is szóba került Hódmezővásárhely, mondta a miniszter.

Hol és mikor találkozik a kormány mezőgazdasági elképzelése, az agrárkamarával való együttműködés, és a Modern Városok Programban felvázolt Vásárhely mezőgazdasági feldolgozóiparát fejlesztő elképzelése, tettük fel a kérdést pénteken Lázár János kancelláriaminiszternek, miután a kamarai választásokról, tisztújításról tartottak tájékoztatót. Cikkünk.

Lázár elmondta, Hódmezővásárhely csütörtökön, a kormányinfón is szóba került a minőségi lakáscsere program kapcsán. A Modern Városok Programban lefektetett megállapodás szerint arra törekszenek, hogy a hódmezővásárhelyi ipari park másfél milliárdos, TOP-os forrásból történő fejlesztésével lehetőséget biztosítsanak élelmiszeripari feldolgozásra.

Az ipari park 100 hektárral bővül, és most azon lobbiznak, több tárgyalás is folyik, hogy a felfejlesztett parkba feldolgozó cég települjön.

Lázár János hozzátette, ez a helyi mezőgazdaság számára ez felvásárlást jelent, ugyanakkor a térség még nem iparosodott lakosságának munkalehetőséget kínál. Vásárhelyen 3 százalék alatti a munkanélküliség, így ha most egy feldolgozóipari cég, vagy más, szakképzett munkaerőt igénylő vállalat jönne, ezt a város egyedül már nem tudná kiszolgálni – fogalmazott. Ezért olyan feldolgozóipari üzem telepítésére van szükség, mely alacsonyabb képesítéssel, vagy anélkül is munkát kínál a térségben, de mégis versenyképes.

Az ipari park fejlesztésének tervei elkészültek, a kivitelezésre pedig megjelent a közbeszerzés is.