Olvasónk azt nehezményezte, Vásárhelyen szombaton nincs kézbesítés, így szabadságot kellett kivennie.

Bő egy hete írtunk arról, olvasónk kérésére, Vásárhely nincs aközött a 69 település között az országban, ahol a Magyar Posta délutáni, illetve szombati kézbesítést is végez. Akkor még olvasónk nem szerette volna közölni, egy extrém nagy csomagot várt. A csomag mérete miatt, és mert nincs autója, semmi más lehetősége nem volt az átvételre, mint azt ingatlanában átvenni, így hétköznapra szabadnapot volt kénytelen kivenni munkahelyéről.

A témában megkerestük a Magyar Postát, ahol készségesen válaszoltak. Előljáróban leszögezték, nem a település mérete, hanem az érkező csomagok számossága és ezekre a többletszolgáltatásokra megjelenő igény a mérvadó, hogy egy településen van-e délutáni, vagy szombati kézbesítési többletszolgáltatás. Ezek a szolgáltatások 2009 óta elérhetők egyes postákon. A lényege, hogy a Posta a csomagküldemények kézbesítését az általános (08.00-17.00 óra közötti) időtartamban történő kézbesítés mellett a késő délutáni órákban 17.00-20.00 óra között is megkísérli, illetve szintén a normál hétköznapi kézbesítés mellett szombatonként 08.00–12.00 óra között. Országosan 69 településen van olyan posta, ahol ez a többletszolgáltatás elérhető. A délutáni kézbesítés díja a súlydíjon felül 800 forint, a szombatié 1400.

Hozzáteszik, a délutáni és szombati kézbesítés többletszolgáltatások azonban nem az egyetlen megoldást jelentik az ügyfelek számára, ha otthonukban nem tudják valami miatt átvenni a megrendelt csomagot. Számos lehetőség van, hogy ne kelljen szabadságot kivenni és otthon ülve várni a postást. Így például a délutáni, vagy szombati kézbesítéssel feladott küldemény díjánál kedvezőbb, ha csomagját „postán maradóra” kéri az ügyfél. A hódmezővásárhelyi 1-es posta hétköznaponként este 7 óráig nyitva van, így munkaidő után is átvehető a csomag. Továbbá lehetőség van a településen MOL, vagy Coop Postapontra kérni a csomagot, postán maradóra címzett küldemény árszintjén. Ezek a Postapontok pedig szintén elérhetők munkaidőt követően, a Coop este 8 óráig, a MOL pedig folyamatosan 0-24 órában. Szintén megoldás lehet ilyen esetekre, hogy eleve arra a címre kéri a csomagot az ügyfél, ahol tartózkodik, például munkahelyre. Olvasónk persze tisztában volt ezekkel a lehetőségekkel, de a fentebb leírt indokai miatt csak a személyes, lakóhelyi átvételt választhatta.

A Magyar Posta fentiektől függetlenül még levelében kijelenti: ha egy településen a csomagszám tartósan megugrik és az ügyfelek, megrendelők igénylik a délutáni, vagy szombati többletszolgáltatást, úgy a Magyar Posta megvizsgálja a kérés indokoltságát, illetve gazdaságosságát és aztán dönt: bevezeti-e a szolgáltatást. Amennyiben Hódmezővásárhelyről érkezik be délutáni és szombati kézbesítésre igény, úgy azt is megvizsgálják.

Ebben a dologban pikkel a Magyar Posta Vásárhelyre?