Sajnos nincs olyan lakótelep a városban, ahol éjszakánként ne portyáznának a vándorpatkányok, de így vagy úgy, minden városrész érintett.

Ahol nem látni földbe fúrt járataikat, ott a csatornákból jelennek meg. A magánházakban élők is sokat panaszkodnak rájuk.

Ezt a patkányt egy Susáni ház alsó-konyhájában kaptuk lencsevégre. Felnézett a kamerába, majd folytatta az ivást.

Elgázolt példány a Kertvárosban.

Járatok egy helyi lakótelepen.

Az egyik lakótelep önkéntes patkányirtója, a Cica nevezetű jópofa keverék kutyus.

Lehet szidni a kóbor macskákat-kutyákat etető lakosokat, de ha nem lenne egyetlen-egy ilyen etetőhely sem a városban, a helyzet akkor sem lenne sokkal rózsásabb. Ugyanis ameddig az emberek hulladékkezelési kultúrája jelentősen nem javul – a nem szelektív gyűjtés miatt rengeteg tárolóedény teljesen tele van, a fedelük szinte mindig nyitva, – valamint sokan nemes egyszerűséggel a lefolyón húzzák le az ételmaradékot, addig a kártevők teljes ellátása folyamatosan biztosított. A kukába pillanatok alatt bejutnak, a csatornarendszerben pedig állandó a házhoz – szállítás.

A lakóknak, a közös képviselőknek és a kertes házas övezetben élőknek érdemes állandóan védekezni ellenük. Rengeteg módszer van, de elég értelmes jószágok, így megéri több fronton is támadni ellenük. Ha nem boldogulnak, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

Mivel igen szapora állat, számára optimális körülmények között, évente akár több száz utódot is a világra hozhat.

A Roxin Alfa Kft. munkatársai minden évben négyszer végeznek irtást a város közterületein és közintézményeiben. A negyedéves akció mostanában lesz esedékes, nem kizárt, hogy el fogjuk őket kísérni.

Amennyiben van patkányos fotója, élménye írja meg nekünk az info@vasarhely24.com e-mail címre!