Extrém esetben a Jókai forgalmának sosem lesz zöld lámpája.

Pár napja, több autós legnagyobb bosszúságára új megoldást vezettek be Vásárhelyen a Szentesi út és a Jókai utcák kereszteződésébe azzal, hogy a gyalogos-biciklis forgalom számára nyomógombot helyeztek ki a zebrák előtt. Az eddigi rendszer úgy működött, zöldet kapott a Szentesi út forgalma, majd a Jókaié, végül a kerékpáros-gyalogos átkelés, mind a négy irányban – és így tovább. Jelenleg azonban a gyalogosok gombnyomása is közrejátszik a gépjárműforgalom alakításában.

Sokan arra panaszkodtak (facebookos bejegyzésekben és portálunknál is), a Jókai utcán pirosban állva, akár 5 percen túl is várakoztak, jelentős méretű gépjárműsort kialakítva, miközben a Szentesi úton eközben háromszor is zöldet kapott a forgalom. Leteszteltük, és azt figyeltük meg, ha a Szentesi úton zöld a lámpa, halad a forgalom, de ha az ő zöldjüktől számított bizonyos időn belül egy gyalogos megnyomja az átkelést kezdeményező gombot, akkor rögtön utána a zebra kap szabad jelzést. A probléma pedig az, hogy ezek után ismét a Szentesi út forgalma kap zöldet. Tehát, ha olyan ütemben érkeznek gyalogosok/biciklisek és nyomnak gombot, a Jókai utcán várakozók csak jó sokára tudnak behajtani a kereszteződésbe. Extrém esetben lehet, sosem lesz zöld lámpájuk.

A problémával felkerestük az önkormányzatot, ahol annyit mondtak, a Közút az illetékes, lévén főútról van szó.

Ugyanakkor egy másik panaszos, Attila levelére a következő választ adták: ” Ezen kereszteződésben a burkolatjelben érzékelő elemek vannak elhelyezve, amely azt jelenti, hogy ha a gépjárművezető nem áll fel egészen a burkolatjelig, akkor azt nem érzékeli és azt az ágat nem fogja elengedni. Valószínűleg a tegnapi napon is ez történhetett. Saját magam is többször tapasztaltam, hogy a gépjárművezetők nem állnak fel a burkolatjelig. Ezt az információt már eljuttattuk a gépjármű oktatóknak is. „

Ezel csak az a baj, nem biztos hogy minden autós azt fogja centizgetni, felállt-e az útburkolati jelig. Az is érdekes, ilyenkor a többi sáv gépjárműve (Jókai 2-2 sávja és kanyarodósávja) vajon egyszerre nem áll fel az útburkolati jelig?

A jelzett problémát egyébként továbbították az üzemeltető felé.