Kedden a munkásőrség történetét feldolgozó könyvet fogják bemutatni az Emlékpont konferenciatermében.

Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címmel volt az idei évben egy kutatási projektje az Emlékpontnak, amely több területre terjedt ki: tudományos konferenciát rendeztek a munkásőrség történetéről és a kádári megtorlásokról, emellett saját kutatásokon alapuló nagyszabású tárlatot is berendeztek (március 17-től volt megtekinthető a nyár végéig). – tudtuk meg Miklós Péter intézményvezetőtől.

Hozzátette, Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc kutatókkal egész évben azon dolgoztak, hogy a munkásőrség helyi tevékenységét feltárják, ennek lezárásaként összeállítottak erről egy kötetet, ami szintén a Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 címet kapta. A könyv mintegy 400 oldalon keresztül mutatja be a munkásőrség vásárhelyi történetét.

Forrás: Emlékpont Múzeum/Arany-Tóth Attila

„Vásárhely élen jár a múltjával való szembenézésben, hiszen az Emlékpontban a népbíróságok működését és az állambiztonsági szolgálatok helyi tevékenységét már feltártuk, s most a kádári megtorlások rendszerének egyik fontos elemét, a munkásőrség történetét is feldolgoztuk.” – mondta még el Miklós Péter.

A kötetet november hetedikén, 17 órakor mutatja majd be a szerzőpáros: Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc, valamint Miklós Péter, a könyv szerkesztője. Az eseménynek az Emlékpont ad majd otthont.

(Borítókép és fotó: Emlékpont Múzeum/ Arany-Tóth Attila)