A szürrealista festő több mint hatvan alkotását láthatja a közönség a szegedi Reök-palotában pénteken nyíló kiállításon.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás gerincét a katalán mester hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években készített alkotásai adják. A képek ízelítőt adnak a szürrealista művészről és a “Dalí-jelenségről”.

A szecessziós palota legnagyobb termében Salvador Dalí különböző sorozataiból látható válogatás, az egy-két kiválasztott grafika a művész sokoldalúságáról nyújt képet a látogatóknak. Szerepelnek a művek között lovak vagy a kozmosz inspirálta művek és az Énekek énekéhez rajzolt illusztrációk is. Külön teremben mutatják be a művész feleségével, Galával közösen kiadott szakácskönyvéhez készült képeket. A tárlaton szerepelnek Dalí legismertebb festményeiről készített szignált, művészi reprodukciók, melyek mellett látható több, a képek ihlette kisplasztika is.

Nátyi Róbert mûvészettörténész bemutatja Salvador Dalí Port Ligat-i Madonna című litográfiáját és az az alapján készült kisplasztikát.   MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kiállítanak néhányat az alkotó dísztálaiból, melyeket a limoges-i porcelánmanufaktúrával együtt készített. A tárlatot Václav Chochola cseh fotóművész Dalít a hatvanas években megörökítő sorozata zárja, melyet Josef Nalepa szobrászművész a mestert ábrázoló bronzportréja egészít ki.

A megnyitásának tizedik jubileumát ünneplő Regionális Összművészeti Központban idén a Dalí-tárlat lesz a harmadik világhírű alkotó műveiből nyíló kiállítás. Az év elején Jan Saudek fotográfiáit, majd az elmúlt hónapokban Alfons Mucha műveit csodálhatta meg a közönség.