Csikós András alkotásaiból rendeznek emlékkiállítás az Alföldi Galériában

Csikós András festőművész előtt tiszteleg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria: Találkozás címmel emlékkiállítást rendeznek alkotásaiból a belvárosi közgyűjteményben.

A tárlat április 8-án, szombaton, délután három órakor nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Forrás: Alföldi Galéria

Csikós András festőművész 1947. június 3-án született Hódmezővásárhelyen. Diplomáját 1970-ben vehette át a szegedi tanárképző főiskolán; mestere Vinkler László volt. Alkotásaival először az 1971. évi Vásárhelyi Őszi Tárlaton találkozhatott a publikum.

Élete során több mint ezer művet alkotott, a legkorábbit 13 esztendős korában. Kipróbálta az akvarellt, a tusrajzot, az olajfestést viszont csak húszévesen kezdte munkáin alkalmazni.

A vásárhelyi festőiskola egyik jellegzetes képviselőjeként a helyi hagyományok líraibb vonulatát folytatta.

Munkásságát külföldön is elismerték; életpályájának megbecsüléseként 2005-ben díszpolgári címet kapott Hódmezővásárhely városától.

Forrás: Alföldi Galéria

Leggyakrabban az alföldi tájat, a várost, a Vásárhely környéki tanyákat, a kisvárosi vedutákat, a Tisza holtágait és ártereit ábrázolta. Kezdeti műveit visszafogott színvilág jellemezte, a későbbiek során, a külföldi útjain átéltek hatására palettája kiszínesedett – írta róla Nagy Imre művészettörténész, a tárlat kurátora.

Szavai szerint Csikós festményei szűkebb környezetének alapos ismeretéről tanúskodnak; „képeinek fő értéke a részletszépségek megragadása, az egyedi tájkarakter rögzítése”.

Hozzátette, szürreális-szimbolikus látomásokat is festett, ám ezeket is „a tájképein megszokott részletező realizmus” jellemzi.

Forrás: Alföldi Galéria

Az Alföldi Galéria tájékoztatása szerint a kizárólag magángyűjteményi anyagból összeállított Találkozás című kiállítás komplett átfogó képet a hetven éve született Csikós András életművéről,

A tárlat július elejéig lesz látható a városi kiállítóhelyen.