Csete György és Csete Ildikó munkáiból nyílt kiállítás a vásárhelyi Alföldi Galériában.

Csete György Kossuth-, Ybl- és Prima Primissima díjas építőművész és felesége Csete Ildikó textilművész munkásságát bemutató kiállítás nyílt Virágvasárnap együtt mindnyájan címmel a hétvégén, a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

A vernisszázson Fekete György, Kossuth-díjas belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke méltatta a művészházaspár életútját.

Csete-házaspárForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az építész kapcsán arról beszélt, Csete György, a 2011-ben elhunyt Makoveczéhez hasonló ars poeticát vall, miszerint a művészet dolga, hogy „az eget összekösse a földdel”, a mindennapi valóságunkat az égiek szférájával. Mint mondta, erre minden műfaj, minden eszköz alkalmas lehet, ám mindezt megvalósítani csak nagyon kevés ember képes.

Csete Ildikóról szólva a munkái egyediségére, utánozhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, „úgy modern és mai, hogy műveinek minden egyes porcikája létező, a természetből kiválasztott, kihasított”.

Csete GyörgyForrás: Alföldi Galéria

A kiállításon huszonöt művészi fotón és maketten, illetve tucatnyi használati tárgyon, ruhán, terítőn és gyermekjátékon keresztül ismerkedhetünk meg a szentesi születésű, a magyar organikus építészet egyik elindítójaként számon tartott Csete György iskolateremtő munkásságával és Csete Ildikó a magyar kultúra ősi motívumai ihlette alkotói világával.

Találunk itt képeket az orfűi Forrásházról, az ópusztaszeri kápolnáról, és debrecen-tégláskerti református templomról, valamint függönyöket, fali textíliákat és oltárterítőket a tervezőnő gazdag életművéből.

Csete-kiállításForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A tárlat anyaga május 23-áig lesz látható a közgyűjtemény földszinti kiállítótermeiben.