A városi könyvtárban a kicsik és az anyukák népi játékokat és mondókákat tanulhattak.

A Németh László Városi könyvtár baba-mama klubjában ma délelőtt Tápai Lászlóné Mariann óvodapedagógus és néptánc oktató volt a vendég. Mint megtudtuk, az őszi programsorozat keretében már korábban is volt rá példa, hogy itt tartott foglalkozást az érdeklődőknek.

Tápai Lászlóné Mariann

Tápai Lászlóné elmondta, a lényeg, hogy az anyuka és a pici együtt ismerje meg a népi hagyományokat. Ezek komolyan meghatározzák a gyerekek fejlődését, hiszen általuk az egész személyiségük formálódik. Amellett, hogy megtanulják érzékelni a negyedet, ami alapja a későbbi lépéseknek, megismerik a népi mondókákat, a ritmikájuk és hallásuk, valamint a beszédkészségük is fejlődik. Mindemellett az anya és a gyermek kapcsolata is sokat tud mélyülni.

Tápai Lászlóné a néptánc tanítását óvodás korú gyermekekkel kezdte el, a nagy érdeklődés miatt azonban már egészen 10 éves korig várja az érdeklődőket. A picik 3 éves korukig mondókákat és népi játékokat tanulnak, majd később az egyszerűbb tánclépéseket sajátíthatják el.

A 2008 márciusában indult baba-mama klubról Kovács Ildikó Katalin könyvtáros mesélt. Mint megtudtuk, minden kedden 10-12-ig ingyenesen lehet látogatni, 0-3 éves korig. Ilyenkor az anyukák és a picik kötetlenül játszanak, jó idő esetén kinn a homokozóban, a hidegebb napokon pedig benn az épületben.

Kovács Ildikó Katalin

Emellett szoktak vendégeket is hívni: gyermekorvost, gasztroenterológust, fogorvost, de arra is volt már példa, hogy az anyukák kaphattak tanácsokat a munkába való visszaállást illetően. Ilyenkor természetesen bárki felteheti a témába vágó kérdéseit.

Mint kiderült, igen sokan látogatják a klubot, olykor-olykor az apukák is részt szoktak venni a foglalkozásokon.