A debelyacsai Pipacs-Nőegylet munkáiból szombat délelőtt nyílt kiállítás a Gazdasági Egyesület székhelyén.

A Petőfi utca 6 szám alatt ma különleges alkotásokat lehet megtekinteni, ugyanis a torontálvásárhelyi Pipacs-Nőegylet elhozta a városba a legszebb hímzett munkáikat.

A Nőegylet alkotásaira a piros pipacs és a fehér hímzés jellemző, amelyek közül az utóbbit 20 éve csinálják. A Pipacs-Nőegylet és az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete között már hét éve áll fenn szoros kapcsolat. Úgy döntöttek, idén a debelyacsai asszonyok hozzák el Hódmezővásárhelyre a csodás alkotásaikat. Ezáltal a vásárhelyi lakosok meg tudják ismerni ezeket a nagyszerű hímzéseket. – mondta el Saja Mária, az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok Egyesületének elnöke.

Saja Mária

Hozzátette, a pipacs fontos jelkép Torontálvásárhelyen és a debelyacsai hímzés nagyban eltér a hódmezővásárhelyitől. Mint megtudtuk, az egylet 40 éve alakult meg és nagyjából 50 tagjuk van. Minden héten találkoznak, ahol a hímzések mellett csigatésztákat is készítenek.

A tárlatot Hegedűs Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, erős kapcsolat van a két város között, úgy is lehetne fogalmazni, hogy „édöstestvérek”.

Csanki Rozália

Végül Csanki Rozália, a Nőegylet titkára ismertette a megjelentekkel az egylet történetét. Elődeik Hódmezővásárhelyről, Szentesről, Gyomáról, Makóról települtek 1794-ben Torontálvásárhelyre. Az ottani asszonyok mindig is szerettek és tudtak hímezni, amit az évek során tovább is adtak gyermekeiknek.

A csodálatos munkákat ma 18 óráig lehet megtekinteni, néhány darabot pedig meg is lehet vásárolni.