Csütörtökön és pénteken ez a kínálat.

A hódmezővásárhelyi Wass Albert Irodalompártoló Egyesület és a Németh László Városi Könyvtár szeretettel Idéző című irodalomtörténeti sorozatának következő előadását tartja június 11-én 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban.

Gyóni Géza életét és munkásságát bemutatja Triznya Arnold történész. A Nagy Háború magyar költője, bár neve sokak számára még mindig ismeretlenül cseng. 33 évet élt mindössze, de ez idő alatt hatkötetnyi verse született. 1914-ben vonult be katonának, s Przemy¶l-nél harcolt, ahol 1915-ben orosz fogságba esett öccsével. A szibériai Krasznojarszk hadifogolytáborába kerültek, itt haltak meg mindketten 1917-ben, Gyóni Géza pontosan a 33. születésnapján. Öccse halála után megtört, s nem bírta tovább a hadifogság nyomasztó és lelket próbára tevő közegét, fogolytársai szerint halála előtt megtébolyult. Gyóni Géza legismertebb háborúellenes verse a “Csak egy éjszakára küldjétek el őket!”

Nem a könyvtárban lesz, de az előző köthető: Pintér István tanár, történész, az első világháború hadtörténeti kutatójának tollából jelent meg a közelmúltban Przemysl három ostroma 1914-1915 című kiadvány. A kötetet Marjanucz László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője mutatja be június 12-én, pénteken 19 órai kezdettel Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ II. emeleti előadótermében.

Bár az Ünnepi Könyvhét programjai véget értek,a  könyvheti tárlat még megtekinthető. A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézménye tanulóinak alkotásaiból összeállított kiállítás június 12-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt. Felkészítő tanáruk: Bozsér Zsolt volt.