Hatvannégy fényképeken és grafikán keresztül idézik meg a cseh-morva mester művészetét.

Alfons Mucha, a szecesszió egyik meghatározó alkotójának fényképeiből és grafikáiból rendeznek kiállítást a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, a Prágából és Budapestről (a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből) érkezett alkotások elsősorban a cseh-morva származású művész 1890 és 1910 közti párizsi munkásságát tárják a néző elé. Ekkor tájt születtek többek közt Sarah Bernhardt, a kor ünnepelt színésznőjének filmjeihez készült moziplakátjai is.

Ezek az alkotások már az új formanyelv, a szecesszió jegyében születtek, amely szerteágazó, szimbolikus vonásai megjelentek később más alkalmazott grafikai munkáin és fotóin is – tudatta a szakember.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Elhangzott, a szecesszió az elmúlt négy-öt évtizedben vált ismét népszerűvé, ma pedig sokan épp Alfons Mucha munkáin – plakátjain, reklámgrafikái, illusztráción – keresztül ismerkednek a stílusirányzattal.

A szakember szerint Muchára nagy hatással voltak a korszak más művészei, ugyanakkor egy teljesen egyedi, azonnal fölismerhető stílust alakított ki. Igazi védjegyévé váltak a képein megjelenő dekoratív, sokszor légies, érzéki nőalakok a kor divatjának megfelelőm elegáns ruhában és ékszerekkel.

Az alkotások erejét mutatja, hogy az egykor mulandó, hétköznapi használatra készült alkalmazott grafikai munkák, mint a plakátok, reklámgrafikák, képeslapok, csokoládék csomagolásai az elmúlt évtizedekben komoly múzeumi tárggyá váltak – tette hozzá a művészettörténész.

A Reök-palota hatvannégy darabos Mucha-válogatása pénteken nyitja meg kapuit a látogatók előtt és május közepéig lesz megtekinthető.