A pénzt az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére és az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére fordítják.

Huszonegy milliárd forint támogatást szavazott meg a kormány a Szegedi Tudományegyetemnek az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére és az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter szombaton a felsőoktatási intézmény tanévnyitóján.

Elhangzott, a kabinet stratégiai ágazatként tekint az oktatásra, az ország versenyképességéhez azonban csak azok az egyetemek tudnak hozzájárulni, melyek állják a nemzetközi versenyt, nemcsak a hazai, de a külföldi hallgatók számára is vonzó képzéseket kínálnak.

Az egyetem ,,Szeged zászlóshajója”, amikor a kormány a felsőoktatási intézményt támogatja, akkor ezzel a várost is segíti. Erősödik az innováció, amely a cégek letelepedést ösztönzi, szépül a város, bővül az idegenforgalom – hangsúlyozta a politikus.

A tárcavezető beszámolója szerint a jogi kar épületének felújításáról is döntött – erre a célra összesen 650 millió forintot különítettek el.

A következő három és fél évben megtörténhet a Zeneművészeti Kar városképi jelentőségű épületének rekonstrukciója, a 3 milliárd forintos beruházás része a koncertterem megújítása is. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán megvalósuló mintegy 10 milliárd forintos fejlesztés a régió 1,6 millió lakójának ellátása mellett lehetővé teszi országos vonzáskörű feladatok elvégzését is. A következő években 4,8 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az egyetem klinikai központjában a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére – ismertette a fejlesztések részleteit Trócsányi László.

Hozzátette: döntés született az egészségügyi ellátórendszer csúcsán álló egyetemi klinikák többletkapacitásának befogadásáról is, ez az SZTE esetében 600 millió forint plusz forrást jelent.

Beszédében szólt a szegedi lézerközpont szomszédságába tervezett tudományos-ipari parkról is. Mint fogalmazott, a projekt ,,teljes mértékben összhangban van a kormány törekvéseivel”.

Az előkészítő munkálatokra összesen 1,75 milliárd forint áll rendelkezésre.

A miniszter mellett Szabó Gábor rektor is szólt a megjelentekhez. Az akadémikus egyebek közt arról beszélt, hogy az SZTE fontos küldetéseként tekint nem csak az oktatásra, de ,,a tudás előállítására” is. Szavai szerint a mai nemzetközi versenyben az ilyen intézmények nélkül egy ország nem lehet sikeres.

Elmondta még, az elmúlt időszak pályázati tevékenységének köszönhetően az egyetem anyagi helyzete stabil: a következő években 47 milliárd forint – elsősorban a kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató – forrás érkezik az SZTE-re.

Az intézmény olyan fejlődés előtt áll, amely eredményeként nemzetközileg is sikeres kutatóegyetemmé válhat – mondta az egyetem vezetője.

Szeged és az egyetem sorsa, fejlődése közel egy évszázada összefonódott. A közös beruházások egyszerre emelik a város és az egyetem presztízsét – erről már Botka László, a Tisza-parti város polgármestere beszélt az évnyitó vendégeinek.

Példaként a lézerközpont tavasszal átadott épületét említette, a feladatok közül pedig a 70 hektáros tudományos-ipari park kialakítását hangsúlyozta.

Mindezeken felül hangsúlyozta, nem csökkenteni, hanem növelni kell a felsőoktatásban résztvevő emberek számát. Beszédében azt javasolta, hogy az első diploma mindeki számára legyen ingyenes, egyúttal azt, hogy töröljék el a keretszámokat, azokat legfeljebb csak az osztatlan képzéseknél tartsa meg.