Sokszínű programmal készülnek a költészet napjára a Tisza-parti városban.

Változatos programokkal köszöntik a költészet napját Szegeden – jelenti az MTI.

Ajánlójuk szerint a rendezvények szombat délelőtt kezdődnek: egy, a Somogyi-könyvtártól induló városnéző túra keretében három kortárs szegedi szépíró – Darvasi László, Grecsó Krisztián és Szilasi László – könyveinek színtereire kalauzolják el az érdeklődőket.

Hétfőn elindul az Egyetemi Tavasz vers délben sorozata. Ennek keretében minden hétköznap egy egyetemi hallgató, oktató, dolgozó vagy szegedi lakos mondhatja/olvashatja fel, adhatja elő egyik kedves költeményét az egyetem központi épülete előtt.

A költészet napján, kedden kora délután Tóth Péter Lóránt ,,versvándor” szaval majd József Attila verseket a költő Dugonics téri szobránál. A 112 perces előadásba a közönség is bekapcsolódhat kedvenc alkotásával.

Néhány órával később Juhász Gyula szobrától tíz állomásos kultúrséta indul, felkeresve a város néhány azon pontját, melyet a költő maga is megörökített a műveiben. (A szóban forgó verset elő is adják az adott helyszínen.)

A programok sorát ismét csak Tóth Péter Lóránt zárja, immáron a Katolikus ház dísztermében: vasútÁL(l)OMás című pódiumestjén József Attila verseiből és prózái műveiből ad elő egy válogatást.

Mindeközben a Regionális Összművészeti Központ a vállalkozó szelleműektől kedvenc költőjüknek szóló rövid videoüzeneteket vár: ezekből alkotják majd meg Szeged közös költészet napi üzenetét a központ közösségi oldalán.